Adalet yoksa kutlama da yok!

HABER MERKEZİ

Çok sayıda baro ve hukuk örgütü Avukatlar Günü’ne ilişkin ayrı ayrı açıklama yaptı. Savunmanın bağımsızlığının önemine dikkat çekilen açıklamalarda, baskılara karşı mücadelenin devam ettiğinin de altı çizildi. İstanbul Barosu kadın cinayetlerine, çocuk istismarına, hak gasplarına ve toplumsal adalet için mücadele eden tüm avukatların, avukatlar gününü kutlarken diğer barolardan yapılan açıklamaların bir kaçı ise şu şekilde oldu.

■ Ankara Barosu: “Yaşadığımız her trajedi, mesleğimize olan sevgimizi ve hukukun kutsallığına, savunmanın bağımsızlığına olan inancımızı arşa değdiriyor. Bu günler bittiğinde kıymetini artık daha fazla anladığımız sıradan günlerimizde hukuk için, adalet için, sosyal ve laik bir hukuk devleti için daha çok çalışma azmi verecek ve bunu da sadece yakın tarihe değil yüreklerimize işleyecektir.”

■ Antalya Barosu: “Bilerek ve isteyerek ekonomik ve mesleki çöküşün eşiğine getirildiğini, avukatlık mesleğine ve Avukatlara yönelik saldırıların her geçen gün daha da yoğunlaştığını, bütün dünyayı etkisi altına alan Covid-19 küresel salgınının yıkıcı sonuçlarından en çok etkilenen mesleklerden birinin de avukatlık olduğunu biliyor, görüyor ve yaşıyoruz. Bu gerçekler karşısında 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlamıyoruz!”

■ Diyarbakır Barosu: ‘’Devlet-yargı ikilisinin yarattığı bu derin kriz nedeniyle hapishaneler ‘yargı mağdurlarıyla’ dolup taşmaktadır. Yürütme, yargı üzerinden elini çekmeli; yargı da zaman zaman gönüllü, zaman zaman da yürütmenin baskısından dolayı zoraki itaat kültürünü derhal terk etmelidir.’’

2 AVUKAT ÖLÜM ORUCUNDA

Avukatlar Günü nedeniyle açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), cezaevindeki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın süresiz açlık grevlerini ölüm orucuna çevirdiklerini duyurdu.

ÇHD, sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı canlı yayınla 5 Nisan Avukatlar Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. ÇHD Genel Başkanı Yardımcısı Ümit Büyükdağ, ‘’Hukukun olmadığı, yargılamaların birer parodiye dönüştüğü, binlerce tutuklu ve hükümlünün hapishanelerde ölüme terk edildiği bir ülkede bugün Avukatlar Günü. Bu şartlar altında hiçbir kutlamayı kabul etmiyoruz” dedi.