Adalet Yürüyüşü 11. gününde

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde, partinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması sonrası başlatılan "adalet yürüyüşü" on birinci gününe girdi. 432 kilometrelik yürüyüşte bugüne dek yaklaşık 179 kilometre yol katedildi. Korteje katılımın, geçen günlere kıyasla arttığı gözlemlendi.

Yürüyüş öncesi açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, kanun hükmünde kararnameler ile (KHK) ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve sınıf öğretmeni Semih Özakça'nın 108'inci gününe giren açlık grevleriyle ilgili olarak "Lütfen açlık grevini bırakın. Toplumun büyük bir kısmı aslında sizi destekliyor" çağrısında bulundu. Sabah saatlerinde rahatsızlanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a geçmiş olsun dileklerini ileten Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamalarını da değerlendirdi. Dün kendisini "bozkurt" işareti ile selamlayan bir vatandaşa "bozkurt" işareti ile karşılık veren Kılıçdaroğlu, Bahçeli'nin, "Samimiyse başımın üstünde yeri var" ifadesiyle ilgili olarak "Eğer bozkurt işareti yapan birisi beni destekliyorsa benim de onu desteklemem lazım. Alkışlamam lazım" dedi.

Kılıçdaroğlu, kendisiyle ilgili olarak zaman zaman "Gerçekten sürekli yürüyor mu?" diye sorulduğunu belirtti; "Her santimini, Ankara- İstanbul yolunu yürüyerek bitireceğim. Arabaya binmek yok. Her santimini yürüdüğünüz zaman hedeflediğiniz, düşündüğünüz adaletin gerçekleştiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Kortej, saat 15:00'de yürüyüşe devam edecek.

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler Karaağaç Köyü'nde bayram namazı kıldı. Kamp alanındakilerle bayramlaşıldı. Kılıçdaroğlu, vatandaşlara çiçek verdi.

Kortej, yarın (26 Haziran) sabah 09:00'da yürüyüşe başlayacak.

"Erdoğan'a geçmiş olsun diliyorum"

"Öncelikle sayın Erdoğan'a geçmiş olsun diliyorum. Bugün yürüyüşümüzün on birinci günündeyiz. Adalet hepimize lazım. Aile içinde de adaletli davranırız. Topluma karşı da adaletli davranmak zorundayız. Haksız yere hapishanede kalan pek çok insan var. Bunlar bayramlarını hapishanelerde geçiriyorlar. Yaşanan atmosfer nedeniyle düşüncelerini açıklayamayan çok sayıda insan var. Onların da adalete ihtiyacı var. Biz yürüyüşümüzü, hoşgörü ile, bayramın da amacına uygun olarak sürdüreceğiz.

Dünyanın bütün nehirleri...

"Adaletin ne kadar olduğunu toplumun her kesimi biliyor. Dünyanın bütün nehirleri, adalete susamış bir insanın susuzluğunu gidermeye yetmez. Madem bu kadar önemli bir kavram üzerinden biz yola çıktık, umuyorum devleti yönetenler bu sözü duymuş olur. Adalet hepimiz için olması gereken bir kavram. Bu bayram gününde belki de böyle küçük bir sohbete ihtiyacımız vardı.

"Bugün bayram, emin olun insanlar farklı düşüncelere sahip olabilirler ama bizim bu ülkede huzura ihtiyacımız var. Hepimiz terör olmasın diyoruz. Nerede bir eksiklik var, sorgulamamız lazım. İnsanlar adaleti arıyorlar. Adalet kadar güzel bir şey yok. Devletin bir organıyla muhatap olan kişi, haksızlığa uğradığını düşünüyorsa yargıya başvurup adaletin gerçekleşmesini ister. Dolayısıyla siz yargının objektif olarak hukukun üstünlüğüne uygun bir şekilde karar vermesini engellerseniz adaleti kaybedersiniz. Bu da toplumun vicdanını kanatıyor.

Lütfen açlık grevini bırakın

Biliyorsunuz şu an hapiste olan iki değerli öğretmen var ve açlık grevinde olan. Buradan o iki değerli arkadaşa seslenmek isterim. Lütfen açlık grevini bırakın. Toplumun büyük bir kısmı aslında sizi destekliyor. Siz sadece ve sadece uğradığınız haksızlığın giderilmesini istiyorsunuz, biz de destekliyoruz. Sorgusuz, sualsiz. Görevine son verilen yüz bini aşkın kişi var. Bazı işlemler doğru, bazı işlemler yanlış işlemler olabilir. Diyorlar ya; at izi, iti izine karıştı diye. Umuyorum kısa süre içerisinde sizin haksızlığınız giderilmiş olabilir. Dolayısıyla bu iki arkadaşımızın açlık grevini sonlandırmasını rica ediyorum. Hayatınızı karartmayın, rica ediyorum çok ağır bir görev üstlendiniz. Hayatınıza kıymayın.

Tutuklu gazeteciler

Şöyle söyleyeyim hapiste yatan pek çok gazeteci arkadaşımız haksız yere tutulduklarını gayet biliyorlar. Haksız yere hapse atıldılar, haksız yere suçlandılar. Haksız yere suçlanmaya devam ediyorlar. Ama sizler birer basın mensubusunuz, sizler halkı aydınlatıyorsunuz. Siyasilerin size şükran borcu var. Hapiste kalan bütün gazeteci arkadaşlarıma, özellikle onların da bayramını kutluyorum. Hatta haklı yere hapiste yatan, mahkum olmuş, mahkumiyeti kesinleşmiş insanlar varsa onların bayramını kutlu yorum. Hepimiz insanız. Yolda gelirken o kadar güzel bir doğa ile karşılaştık ki, yeşilin tüm tonlarını görmek mümkün. Ormanda yaşamaktan mutlular. Ama bizler ketlerde yaşayan insanlar olarak pek de mutlu değiliz. Siyaseti biraz insani değerler üzerinden kurmak, hırslardan arındırmak gerekiyor. Dilerim bu yürüyüş hedefine ulaşır. Türkiye daha iyisini hak ediyor. Hep birlikte bunu gerçekleştirmiş oluruz.

Neler yaşandı?

MİT TIR'ları davası kapsamında 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Berberoğlu, 14 Haziran'da mahkeme salonunda tutuklandı. Kılıçdaroğlu, aynı gün söz konusu tutuklama kararına tepki gösterdi; "Herkes için adalet" diyerek ertesi gün (15 Haziran 2017) Ankara Güvenpark'ta "adalet yürüyüşü"ne başladı.

Çok sayıda vatandaşın destek verdiği yürüyüşe katılan siyasiler arasında AKP kurucularından Fatma Bostan İnsal, kanun hükmünde kararnameyle ihraç edilen, HAS Parti kurucularından Prof. Cihangir İslam, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve MYK üyesi Levent Tüzel de yer aldı.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da 17 Haziran 2017'de "Birlikte yürümek için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.

Ankara'dan İstanbul'a doğru gerçekleştirilen yürüyüş kapsamında Kemal Kılıçdaroğlu dün, 16 kilometre yol kat etti. Yürüyüşün 28 gün sürmesi bekleniyor.

Kavurmacı'nın tutuklanmasına tepki

Yürüyüşün üçüncü gününde Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'ın "FETÖ üyeliği" suçlamasıyla tutuklanıp daha sonra "sağlık sorunları" gerekçesiyle tahliye edilen damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın yeniden tutuklanmasına da tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Zaman zaman eleştirdik, zaman zaman yargının bu tip tutumlarının toplumu ayrıştırdığını ifade ettik. Kesim mahkumiyet kararı çıkmadığı sürece insanların tutuklanmalarını doğru bulmuyorum” dedi.

"Yargı sizi de davet ederse şaşırmayın"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dün yürüyüşe ilişkin olarak ilk kez açıklama yaptı. "Yollar yürümekle aşınmaz. Bu yolla hukuk elde edeceklerini zannediyorlarsa bu da mümkün değil" diyen Erdoğan, sözlerinin devamında "Adalet pankartlarıyla dolaşmak adaleti getirmez. Yargı yarın sizi de davet ederse şaşmayın" ifadesini kullandı.

Kalp krizi geçiren vatandaş hayatını kaybetti

Yürüyüşün dördüncü gününde kalp krizi geçiren 79 yaşındaki Hasan Tatlı, ertesi gün (19 Haziran 2017) hayatını kaybetti. Kılıçdaroğlu, "Adalet yolundaki ilk kaybımız. İnşallah, bundan sonra buna benzer bir olayla karşılaşmayız" dedi; Tatlı'nın ailesine baş sağlığı diledi.

Adaleti düşünme eylemi

Dün, Türkiye genelinde adaleti düşünme eylemi başlatıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, saat 18:00'de başlatılan eylemle ilgili olarak "Herkes durarak adaleti düşünecek" dedi.

Grup toplantısı, Çamlıdere yol ayrımında yapıldı

Partisinin Çamlıdere yol ayrımında gerçekleştirdiği grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "adalet yürüyüşü"ne yönelik olarak kullandığı "Unutmayın ki 138'inci madde sadece siyasetçiler için çalışmaz, A'dan Z'ye herkes için çalışır ve yargı yarın eğer sizi de bir yerlere davet ederse şaşmayın" ifadesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Senin ve hükümetinin hakimlere, mahkemelere talimat verdiğini ispat edersem ben, sen namuslu bir insan gibi görevinden istifa edecek misin?" diye konuştu.