CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ankara’dan başlattığı ve on binlerce yurttaşın katılımıyla süren Adalet Yürüyüşü’nde 17. güne girildi.

Adalet Yürüyüşü'nde 17. gün

UĞUR ŞAHİN

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Ankara Güvenpark’tan başlattığı Adalet Yürüyüşü'nün 17. günü Sakarya şehir merkezinde. Toplamda 420 kilometre sürecek yürüyüşte bugüne dek yaklaşık 300 kilometrelik yol katedildi. Bugünkü korteje ise bir önceki yürüyüşlere kıyasla çok daha geniş bir katılım oldu. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava katılımcılara zor anlar yaşatmasının yanında bazı yurttaşlar fenalaştı.

Yürüyüşçüler yarın sabah 07.00'de yeniden yola çıkacak.

Sakarya'da taşlı saldırı

adalet-yuruyusu-nde-17-gun-313243-1.

Yürüyüşte bir grup tarafından yürüyen yurttaşlara taşlı saldırıda bulunuldu. Sakarya il girişinde yürüyüşün gerçekleştirildiği yolun karşı şeridinden gelen bir arabanın içerisinden yürüyen gruba taşlarla saldırıldı. Saldırıda bir kişi başından yaralandı.

adalet-yuruyusu-nde-17-gun-313280-1.
Sami Can Otakın

Saldırıda yaralan Sami Can Otakın isimli yurttaş BirGün'e yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Karşı yoldan arabaya taş dolduran saldırganlar tarafından saldırıya uğradım. Anlatılanlara göre baya taş atmışlar. Bir tanesi bize geldi. Taş atanları görmedik. Sürekli olarak yürüyüşü 'teröristler yürüyor' olarak adlandırılıyor. Ama bu saldırıyla terörist niyetlerin hangi cenahta olduğunu da görmüş olduk."

adalet-yuruyusu-nde-17-gun-313281-1.

Kamp alanında sözlü taciz

Sakarya kent merkezi girişinde kurulan kamp alanına gelen çok sayıda kişi, yol kenarında kamp yapan yurttaşları sözle taciz edip provakitf sloganlar attılar. Ellerinde Türk bayrağı olan grubun rabia işareti yaptığı da görüldü. Grubun kalabalıklaşmasıyla beraber çevik kuvvet önlem aldı.

"15 Temmuz darbesine karşı direniş, babanızın malı değildir"

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "adalet yürüyüşü" ile ilgili olarak "Gidin FETÖ, PKK, DHKP/C davalarının görüldüğü mahkemelere şehitlerin, gazilerin, milletin hakkını arayın. Gidin tabutlarına omuz verdiğiniz eli kanlı canilerin yetim ve öksüz bıraktığı çocuklarını anın. Buradan diyoruz ki, darbecileri bırakıp darbeye maruz kalanları suçlayanlara yazıklar olsun" diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a tepki gösterdi.

"Erdoğan yürüyüşü takip etse şehit ailelerinin burada yürüdüğünü görür" diyen Tezcan, "15 Temmuz darbesine karşı direniş babanız malı değildir" ifadesini kullandı.

***

Kadın yazarlar da yürüyüşte

Adalet Yürüyüşü'nün 17. gününe yazarlar Aslı Erdoğan, Aslı Perker, Ceren Sözeri, Belma Fırat, Hacer Yeni, Ilgın Sönmez, Nazlı Karabıyıkoğlu, Ayşegül Tözeren, Ruhan Bilkay, Karen Alguadiş, Ebru Nihan Celkan, Ayşe Önal da katıldı.

Yürüyüşe İhsan Eliaçık, Mustafa Sarıgül, 17 baroya üye 300 avukat katılarak destek verdi.

Taraftar grupları katıldı

Taraftar gruplarının da katıldığı yürüyüşte 1011 metre uzunluğunda bayrak açıldı.

Kılıçdaroğlu Ankara'dan yola çıktığından bu güne kadar yolda sürekli sıvı alırken en büyük yardımcısının sıkma portakal suyu olduğu belirtildi. Yürüyüş sırasında korumalar tarafından günde bir kez verilen sıkma portakal suyunu dircini arttırmak için içiyor.Kan basıncını dengeleyen, ve yüksek C vitamini deposu olarak bilinen portakal suyu vücut direncini arttırıcı olarak da biliniyor.

420 kilometrelik yürüyüşün ilk 16 gününde 280 kilometre yol yüründü.

"KAİNATIN DENGESİ VE ADALETİ VARDIR"

adalet-yuruyusu-nde-17-gun-313050-1.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Adalet Yürüyüşü'nün 17'nci gününe başlarken, Sakarya'nın Akyazı İlçesi Ormanköy Mevkii'ndeki mola yerinde açıklamada bulundu. Adalet duygusunun yüceltilmesini, adaletli davranılmasını isteyen Kılıçdaroğlu, "17'nci günümüze başlıyoruz. Yine güzel bir gün. Güneş güzel ve 'Adalet Yürüyüşümüz' devam ediyor. Allah'ın yarattığı kainatın içerisinde bir dengesi ve adaleti vardır. Bu adaleti ve dengeyi bozan da maalesef insanoğludur. Biz isteriz ki adalet duygusu 7'den 70'e herkes tarafından kabul edilsin. Adalet duygusunu yüceltelim, adaletli davranalım. Hiçbir ayrım yapmaksızın, kimlik, inanç, yaşam tarzı ayrımı yapmaksızın hep birlikte huzur içerisinde yaşayalım. Bunun temel yolu adalettir, adalettir, adalettir" dedi.

Alanya'daki orman yangınına değinen Kılıçdaroğlu, kısa sürede kontrol altına alınmasını ve önlenmesini umut ettiklerini, doğaya, kelebeğe, kuşa gösterilen saygının ağaç ve ormanlara gösterilmesi gerektiğini anlattı. CHP Genel Başkanı, şöyle devam etti:

"Ormanların olmadığı bir ülkede rahat, huzurlu yaşayamayız. bir ağacın baharda çiçek açmasının insanın ruhuna verdiği esintiyi güzelliği emin olun kimse rahat rahat başka olayda hissedemez. Onun için adalet için yürüyoruz, birlikte yürüyoruz. Beni yalnız bırakmayan, adaleti özleyen, savunan tüm dostlarıma arkadaşlarıma, değişik siyasal partilerden arkadaşlarıma, hiçbir siyasi partiye üye olmayan vatandaşlarıma bu adalet yürüyüşünde destek verenlere hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Hepiniz sağolun varolun. Yolumuza devam ediyoruz. Adalet için, adalet için."

adalet-yuruyusu-nde-17-gun-313048-1.

13.00 - Aşırı sıcak nedeniyle yürüyüşe 17.00'da başlamak üzere ara verildi.

11.30 - Sabah Akyazı Ormanköy mevkiinde başlanan yürüyüşte Erenler İlçesi Bekirpaşa mevkiine ulaşılarak mola verildi. Yürüyüşe katılanlar, 'Nükleersiz gelecek için adalet', 'Çevre hakkı için adalet', 'Adalet demokrasi için', 'Kadınlar adalet istiyor', 'Herkese adalet', 'Adalet mülkün temelidir', 'Adalet' ve Halkevci Kadınlar grubu ise 'Eşitliği de adaleti de kazanacağız', 'Adalet tekmecilerin yargılanmasıdır', 'Erkek adalet değil, gerçek adalet' gibi dövizler taşıdı. Hava sıcaklığı 32 dereceye ulaşırken, asfalt yolda yapılan yürüyüşte hissedilen sıcaklık daha da yüksek oldu. Güneşten korunmaya çalışanlar şapka takarken, bazı kişiler ise şemsiyelerini açarak yürüdü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yürüyüş sırasında sık sık su içti. Yürüyüşe katılanlar kan ter içinde kalırken, yine de keyifli oldukları görüldü.

09.20 - İlk mola yerine varıldı.

adalet-yuruyusu-nde-17-gun-313051-1.

adalet-yuruyusu-nde-17-gun-313070-1.