10 Ekim Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden 8’inci duruşmasında, davayı beş yıldır sürdüren hâkim değişti. Dava ertelenirken ailelerin adliye önünde açıklama yapmasını polis engelledi.

Adalete erteleme ailelere engelleme

Haber Merkezi

IŞİD’in Ankara’da gerçekleştirdiği 10 Ekim Katliamı’na ilişkin 16 firari sanık hakkında açılan ve Erman Ekici’nin ‘insanlığa karşı suç’tan yargılandığı davaya devam edildi. 10 Ekim 2015’te 103 insanın hayatını kaybetmesine neden olan katliama dair duruşma, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 8’inci duruşmaya müşteki avukatları katılırken 5 yıldır davayı sürdüren Hâkim Selfet Giray’ın Yargıtay’a atanması nedeniyle mahkemeye heyetten Ömer Ünal başkanlık yaptı. Tutuklu sanık Erman Ekici ise tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Mahkeme Başkanı, firari sanıkların yakalama kararlarının infazının gerçekleşmediğini bildirdi.

KAMPLAR GİZLENİYOR

Daha sonra müşteki avukatlarına söz verildi. Avukatlar, 10 Ekim Katliamı organizatörlerinden Sanık İlhami Balı’nın bulunduğu kampın neden kendilerinden gizlendiğini sordu, bu kampın açıklanmasını istedi. Avukat Senem Doğanoğlu, davanın firari sanıklarının bazılarının Suriye ve Irak’taki ‘örgüt kamplarında olduğu yönünde bilgiler bulunduğunu’ belirterek, ilgili yerlere yazışmalar yapılması talebini dile getirdi. Av. Doğanoğlu, bazı IŞİD üyelerinin eşlerinin ülkeye geri döndüğünü ve bu kişiler hakkında başka şehirlerde dava açıldığını bildirdi.


‘ŞAHİN DİNLENMELİ’

Av. Doğanoğlu, ülkeye geri dönen kadınlardan birinin de İçişleri Bakanlığı’nın “Terör Arananlar Listesi”nde 1 milyon 500 bin lira ödülle mavi kategoride aranan ve 2017’de öldürüldüğü iddia edilen Muhammet Zana Alkan’ın eşi Büşra Şahin olduğunu dile getirdi. Av. Senem Doğanoğlu, Şahin’in tanık olarak dinlenmesini istedi.

İnsanlığa karşı suçtan yargılanan tek tutuklu sanık Erman Ekici ise ana davada örgüt yöneticiliğinden ceza aldığını söyleyerek, ‘maddi delillere dayanmayan iddialarla yeniden yargılanmaya başlandığını’ savundu. Ekici, beraat ve tahliye talebinde bulundu.

‘İNFAZ BEKLENECEK’

Duruşma savcısının mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanıkların yakalama ve yokluğunda tutuklama kararlarının infazının beklenilmesine ve Şahin’in bir sonraki celse tanık olarak dinlenmesine hükmetti. Avukatların diğer tüm talepleri reddedilirken sanık Ekici’nin tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, duruşmayı 10 Mart 2021’ye erteledi.

***

Tüm suçlular yargılanmalı

Duruşmanın ardından avukatlar ve katliamda yakınlarını kaybeden aileler, Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak polisin engellemesiyle karşılaştılar. Tepki üzerine arbede yaşandı. Ardından avukatlar, adliyenin hemen ilerisindeki kaldırımda basın açıklaması yaptı. Burada konuşan 10 Ekim Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Tüm suçlular teker teker getirilip, yargılanmadan bu dava bitmeyecek” dedi.