'Adaleti savunuyoruz'

BURAK ABATAY

ABD’nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis şehrinde siyah Amerikalı George Floyd’un polis tarafından tutuklandığı sırada öldürülmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolar kitleselleşerek devam ediyor.

Minneapolisli eylemciler BirGün’e konuştu:

►İsyan nasıl, kimler tarafından ve hangi sebeplerle başladı?

Catelin Vaida: İsyanın çoğunluğu beyazlar olan bazı radikal örgütler tarafından başlatıldığına dair spekülasyonlar var. Kuşkusuz isyan esnasında kaostan yararlanan başka bireyler de vardır. Ama sanırım burada önemli olan adaleti-savunuyoruz-738715-1.isyanları kimin başlattığından çok neden meydana geldiğidir. İsyanların anlamsız bir şekilde şiddet ve yıkıma neden olduğuna dair yaygın bir yanılgı var gibi görünüyor. Gerçek şu ki, eylemler gündelik yöntemlerle ve barışçıl olduğunda, sürekli göz ardı edilir. Haksızlığa uğrayan insanlar da bir ivme yaratır. Yüzeyin altında köpüren korku ve öfke nihayet patlar. Yerel işletmelere verilen zarar ve yağma konusunda George Floyd’un öldürülmesinden daha fazla üzgün görünen bireyler var. Bu, toplum olarak sahip olduğumuz en önemli konulardan birini göstermektedir: İnsan yaşamı için para ve mülke değer veriyoruz. Bu hususta paradigmalarımızın önemli ölçüde değişmesi gerekir. Bu değişime ve halkın sesleri duyulup adalet sağlanıncaya kadar maddi hasar da devam edecektir. Ne zaman insan hayatının maddi şeylerden daha önemli olduğunu anlarız; isyan da o zaman biter.

Euylan Welch: Bazı raporlar isyanı çoğaltan insanların eyelet dışından çeşitli yerlerden gelen insanlar tarafından yapıldığını söylüyor ama bundan emin değiliz. Topluluklarımızda gücün kötüye kullanılması ile ilgili bir sorunumuz olduğunu daha önce ele almadık. Ama siyah ve kahverengi toplulukların bir hayli dengesiz bir oranda polis vahşetine kurban olduklarını göstermekte. Eylemlere katılan insanların tek bir arzusu var: Floyd’un ölümüne sebep olan dört polis memurunun herkes gibi yargılanması. Ancak eylemlerin şiddete dönüşmesinde eyalet dışından gelen insanların payı olduğuna dair bazı duyumlar aldık. Gerçek şu ki, şehri kimin ateşe verdiğinden emin değiliz, ancak hareket açık. Protestomuz George Floyd’un ölümü ardından adaleti savunuyor.

►Seyri nasıl şu an? Ne kadar daha sürer?adaleti-savunuyoruz-738716-1.

C.V.: Barış ve adaletin ufukta ne zaman görüleceğini söylemek zor. Bu olaylar on yıllardır yaşanıyor ve hızlı bir çözüm hiç olmadı. Değişikliklerin yapılması gerekiyor. Adalet sağlanıncaya kadar protestolar ve halkın öfkesi devam edecek ve de en nihayetinde sistematik ırkçılığa ve polis vahşetine son vereceğiz.

E.W.: Ne kadar devam edeceğinden emin değiliz, ancak hepimizin dört polis memurunun mahkûm edilmesini beklediğimizi biliyoruz.

► Dünyanın bundan ne öğrenmesini istiyorsun?

C.V.: Dinlemek. İnsanların ırkçı bir dünyada yüzleşmek zorunda kaldıkları korku veya adaletsizlikleri hiç yaşamadım ben. Kişisel olarak hiç yaşamadığım şeyler hakkında konuşmaya çalışmak yerine durup izlemeyi, dinlemeyi ve öğrenmeyi tercih ettim ben. Nesiller boyu sistematik ırkçılık ve şiddetten mustarip olanların yaptıklarını takip ediyorum. Yardım etmek istiyorsanız, sesleri duyulmamış insanları dinleyin. Onlar üzerinde konuşmak yerine, taşıdığınız bilinçli ve bilinçsiz önyargılar hakkında kendinizi eğitmek için bazı kaynaklar bulun. Yeni bir perspektif yaratacak kitapları okuyun, filmleri izleyin, biraz araştırın. Irkçılığa karşı çalışanlara para bağışlayarak destek gösterin. (George Floyd Memorial Fund, Black Visions Collective, Reclaim The Block, Campaign Zero, Black Lives Matter) Ve dinleyin. Egonuzu bir kenara bırakın ve sadece onları dinleyin.