AKP ve MHP’nin baroların yapısını değiştirme hamlesine karşı baro başkanlarının başlattığı ‘Savunma Yürüyüşü’ sürüyor. Yolda bir araya gelen başkanlar, baroları hedef gösteren TBB Başkanı Feyzioğlu’na tepkilerini "Yurttaşlar neden yürüdüğümüzü biliyor" diyerek gösterdi

Adaletin adımları

GÖKAY BAŞCAN

İktidarın avukatlık yasasına ve baroların yapısına yönelik müdahale hazırlığına karşı baro başkanlarının, bulundukları illerden başlattıkları ‘Savunma Yürüyüşü’ yarın Ankara’da son bulacak. Pazartesi sabahı bir araya gelmesi beklenen 80 baro başkanı, cüppelerini giyerek kent merkezine toplu giriş yapacak.

80 baro başkanının destek verdiği ‘Savunma Yürüyüşü’ kimi yerlerde olumsuz hava şartlarına rağmen devam ediyor. Yürüyüşleri sırasında yurttaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını belirten başkanlar, desteklerin mücadeleye olan inançlarını artırdığını ifade etti.

Feyzioğlu’ndan ilginç açıklama

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, yürüyüşe ilişkin ilginç bir değerlendirmede bulundu. Yürüyüş yapan baro sayısının 80 değil 30 olduğunu öne süren Feyzioğlu, "Yürüyüş yargının sorunlarını çözmek için midir, yoksa başka bir şey için mi?" dedi.


Yürüyüşümüze güç katıyorlar

Adana ve Aksaray baro başkanlarıyla buluştuklarını ve birlikte yürümeye devam ettiklerini belirten Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Pazartesi sabahı bütün baro başkanlarıyla birlikte cüppelerimizi giyerek Ankara’ya yürüyeceğiz ve sonlandıracağız. Bizi arayan, sosyal medyadan destek verenler yürüyüşümüze güç katıyor. Yolda bizi gören insanların verdiği destek bizi çok mutlu ediyor. Yurttaşlar neden yürüdüğümüzü biliyor ve mücadelemizi savunuyor” diye konuştu.

Hukukçu kimliğine yakışmıyor

Feyzioğlu’nun tavrının ne kadar haklı olduklarını gösterdiğini ve kendilerine güç verdiğini belirten Yeşilboğaz, “Bugüne kadar bu konuya kadar hiç demeç vermeyen Feyzioğlu, biz yürümeye başlayınca televizyona çıktı, alelacele program hazırlandı. Bize destek olmayacağını, köstek olacağını zaten biliyorduk. Ama bu kadar provokatif açıklamalarda bulunacağını tahmin etmiyorduk. Hâlâ insanları terörize etmeye çalışıyor. Hukukçu kimliğine yakışmıyor. Hukuk adına tek bir kelime etmedi ama hukuksuzluk adına her şeyi söyledi. Herkes gerçek yüzünü bir kez daha gördü. Birlikte olursak güçlüyüz. Hukuku, adaleti getirmek için baro başkanlarıyla elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Dayatılan bir süreç işletildi

Mardin ve Urfa baro başkanlarıyla buluşarak yürüyüşlerine devam ettiklerini belirten Van Baro Başkanı Zülküf Kaçar, “Urfa’dan geçerken Suruç halkının bize verdiği destek, adalet ve hukuk arayışında büyük bir umudun hâlâ olduğunu gördük. Ortada büyük bir hukuksuzluk ve dayatılan bir süreç var. Baroları ayrıştıracak, yapısını bozacak, işlevsiz hale getirmek için bir süreç başlattılar. Bizim amacımız bu dayatılan sürece karşı adil yargılanma ve hukukun üstünlüğü” diye konuştu.

adaletin-adimlari-746792-1.


Feyzioğlu’nun açıklamalarının bir önemi olmadığı söyleyen Kaçar, “TBB Başkanı’nın amacı, baro başkanlarının başlattıkları bu yürüyüşü işlevsizleştirmek. Geçmişten bu yana bizim siyaset yaptığımızı söylüyor, farklı bir organizasyon içinde olduğumuzu söylüyor. Bizim istediğimiz yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğü. Söylemleri sadece süreci sabote etmeye, engellemeye yönelik çabalar. O açıdan benim için söylemlerinin bir önemi yok” dedi.

‘Tarihe geçecek’

Feyzioğlu’nun sözlerine ayrıca Antalya Baro Başkanı Polat Balkan ve Aydın Baro Başkanı Gökhan Bozkurt da tepki gösterdi. Feyizoğlu’nun TTB Başkanlık makamını işgal ettiğini ve kendilerini hedef gösterdiğini belirten Balkan, “Başımıza bir şey gelirse sorumlusu Feyzioğlu’dur” dedi. Aydın Barosu Başkanı Bozkurt ise “Baro başkanlarını hedef gösteren TBB Başkanı olarak geçeceksiniz tarihe. Ekranda masal anlatmak değildir başkanlık. Cüppesini teriyle sırılsıklam eden, onu namus bilen başkanlara selam olsun” dedi.