Mihraç Miroğlu’nun zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybetmesi diğer benzer olayları akıllara getirdi. Çocuklarını benzer şekilde kaybeden Ahmet Tektekin ve Mesut Yıldırım “Adaletin gözü kör, bizi görmüyor” dedi.

Adaletin gözü kör

BİLGE SARIHAN

Şırnak’ın İdil ilçesinde 3 Eylül’de evinin önünde bisiklet süren Mihraç Miroğlu, zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Mihraç’ın ölümü zırhı araç çarpması sonucu hayatını kaybeden çoğu çocuk diğer ölümleri akıllara getirdi. Ölümlerin faili olan asker ve polisler hakkında açılan davalarda yargı süreci adil bir şekilde işlemezken, hayatını kaybeden çocukların aileleri de duruma tepkili.

Diyarbakır’da da zırhlı araç 2019 yılında 5 yaşındaki Efe Tektekin’in hayatını kaybetmesine neden oldu. Bunun üzerine açılan dava ise 2 yıldır hâlâ sürüyor. Baba Ahmet Tektekin ise suçluların ceza alacağından ümitsiz. Babasının da 2018’de TOMA’nın çarpması sebebiyle kaybeden Ahmet Tektekin, “Benim babamın davasında zırhlı araç şoförü yüzde yüz hatalı olmasına rağmen verilen 2 yıl dokuz aylık ceza sonradan para cezasına çevrildi. Oğlumun bu ayın 27’sinde davası sonuçlanıyor. Suçlunun ceza alacağını hiç düşünmüyorum. Polislerin ceza aldığı görülmüyor cezaları para cezasına çevriliyor. Biz haklılığımızı biliyoruz, hukuk mücadelemizi veriyoruz ama artık gerisi onlara kalmış bir şey” ifadelerini kullandı.

MÜCADELE ETMEK BİLE ÇOK ZOR

Baba Tektekin, iki yıldır devam eden dava sürecinin sonunda suçluların para cezası alıp kurtulmasını istemediğini belirtirken mücadele etmenin bile artık çok zor olduğunu söyledi. Şehir içinde zırhlı araçların ve TOMA’ların dolaşmasını kimsenin istemediğini aktaran Tektekin şunları söyledi: “Burası Türkiye. Burada garibana gelince adalet yok. Mücadele etmek bile çok zor. Bu zırhlı araçların dolaşması tedirgin ediyor beni. Başka birine daha bir şey olacak korkusu hissediyorum. Şehir içerisinde hızlı gidiyorlar dikkatsiz gidiyorlar. Dilekçe vermek için gidecek kapımız da yok. Sadece adalet istiyoruz biz. Herkes için. Ben çocuğumu ve babamı kaybettim başka insanların da bu acıyı yaşamasını istemiyorum.”

adaletin-gozu-kor-919044-1.
Efe Tektekin

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 4 Ekim 2017’de zırhlı bir polis aracının çarptığı evde yıkılan evdeki Muhammed Yıldırım ve Furkan Yıldırım kardeşler yaşamını yitirdi. Zırhlı aracın sürücüsüne verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası ise para cezasına çevrildi. Baba Mesut Yıldırım zırhlı araç kazalarında adil bir ceza alanla karşılaşmadığını belirtti. Yıldırım şunları ifade etti: “Ne yazık ki bugüne kadar adil bir ceza alanla karşılaşmadım hatta bir nevi ödüllendiriliyorlar bile diyebiliriz. Daha iyi bir yere tayinleri çıkıyor mesela. Hukukun olmadığı bir ülkede hukuktan bahsetmek biraz garibime gidiyor. Adaletin gözü kör olmuş böyle bir sistemde”

adaletin-gozu-kor-919046-1.
Muhammed Yıldırım ve Furkan Yıldırım

Mevcut adalet düzeninin tamamen değişmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, Mihraç Miroğlu’nun ölümüne ilişkin “bu şekilde öldürülen her çocuk bize yaşadığımız acımızı tekrardan yaşatıyor” dedi ve şunları ekledi: “İnsanlığımızdan utanır olduk, ölen çocukların büyük bir kısmı zırhlı araçlar tarafından öldürülüyor ve bu sadece doğunun kaderi olmuş. İnanın bu şekilde öldürülen her çocuk bize yaşadığımız acımızı tekrardan yaşatıyor. O çocukların ailelerine sabır diliyorum ama ne yazık ki onların davaları ahirete kaldı bu ülkedeki adaletten bir şey beklemiyoruz.”

adaletin-gozu-kor-919045-1.
Mihraç Miroğlu

MİHRAÇ’IN ÖLÜMÜ ARAŞTIRILSIN

CHP İnsan Hakları İncele Komisyon Üyesi Mahmut Tanal, Servet Ünsal ve İrfan Kaplan Komisyon Başkanlığına Mihraç Miroğlu’nun hayatını kaybettiği olayla ilgili araştırma yapılması konusunda başvuruda bulundu. Sunulan dilekçede şu ifadeler yer aldı: “Mihraç Miroğlu’nun ölümü ile ilgili sorumluların tespit edilip acılı ailenin ve bölge halkının iddialarının yerinde incelenmesi ve araştırılması, ilgili hususlarının tespiti için ihlallerinin kayıt altına alınması için İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu tarafından mahallinde tespit yapılarak gereğinin yapılmasını talep ederim.”