MEB’in sınavların okullarda yüz yüze yapılacağının açıklamasının ardından, Veli-Der karara tepki göstererek, sınavlarda adaletin olmayacağı ve çocukların sağlığı için sınavların iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

"Adaletin sağlanamayacağı sınavlar iptal edilmeli"

Berkay SAĞOL

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı açıklamalara göre yaklaşık 3,5 milyon öğrenci uzaktan eğitime erişemedi. Erişenlerin büyük çoğunluğu da derslerden verim alamadı. MEB ise ortaokul ve liselerde sınavların yüz yüze yapılacağını duyurdu. Veli-Der İzmir ve Buca Şubeleri karara tepki göstererek, Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şubede açıklama yaptı.

Salgında eğitimde yaşanan sorunların ve eşitsizliklerin daha da arttığını ifade eden Veli-Der Buca Şube Başkanı Gülsün Mısırlı, “Aylardır uzaktan eğitimde çocuklarımızın ihtiyacı olan gerekli cihazların ve internet erişiminin sağlanması için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Tüm çocuklarımızın kamusal eğitim hakkından sorumlu olan MEB ise uyarılarımızı, yaşadığımız sorunları görmezden gelmeye, gerçekliği olmayan sayısal veriler ve açıklamalarla yaşadığımız sorunları yok saymaya devam ediyor. Okullarda gerekli ve yeterli önlemler alınmadı. Salgın yayılımının artması nedeniyle okullar, sınıflar karantinaya alındı, seyreltilmiş yüz yüze eğitim önlemlerin yetersizliği nedeniyle sonlandırıldı” dedi.

MEB TÜM ÇOCUKLARIN EĞİTİM HAKKINDAN SORUMLU

Sınavların yüz yüze gerçekleştirme ısrarının sürdürüldüğünü belirten Mısırlı, “Bilim insanları salgın yayılımının her geçen gün arttığı, 10-19 yaş arası öğrencilerin semptom göstermeseler dahi enfekte olma oranlarının yüksek olduğunu ısrarla ifade ediyorlar. Salgın yayılımındaki artışı nedeniyle 4 günlük sokağa çıkma yasağından hemen sonra yüz yüze sınavların gerçekleşecek olması ise başlı başına büyük bir çelişki” diye konuştu.

Uzaktan eğitime milyonlarca çocuğun ulaşamadığını hatırlatan Mısırlı, “Salgına rağmen müfredat seyreltilmedi. Çocuklarımız tüm kazanımlardan sorumlu. Salgının başından itibaren uzaktan eğitime gerekli cihazı ve internet erişimi olmadığı için hiç ulaşamayan veya sınırlı bir şekilde ulaşan çocuklarımız salgın yayılımına ve sağlık riskine rağmen yüz yüze sınavlara mecbur bırakılıyor. MEB; biz velilere, çocuklarımıza rağmen kararlar alamaz, uygulayamaz. Ödediğimiz vergilerle okullar biz velilere, tüm yurttaşlara aittir. Eğitim ile ilgili tüm kararlar biz veliler ile birlikte alınmalıdır. Çocuklarımız ülkemizin bugünü ve geleceği ve çocuklarımızın sağlığından ve geleceklerinden endişeliyiz. Eğitim en temel haktır. MEB tüm çocuklarımızın eğitim hakkından sorumludur. Çocuklarımızın uzaktan eğitimde ihtiyaç duyduğu tüm cihazlar ve internet erişimi devlet tarafından ücretsiz sağlanmalı ve yüz yüze sınavlar bir an önce iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.