Cumhuriyet gazetesi davasında verilen cezalara tepkiler sürerken Adalet Nöbeti 56’ncı haftada da devam etti. Akın Atalay da nöbete katıldı

Adaletsizliğe karşı nöbet devam etti

Cumhuriyet gazetesi davası kapsamında tutuklu bulunan avukatlar için başlatılan ve her hafta Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda gerçekleştirilen Adalet Nöbeti’nin 56’ncısı tutuldu. Avukatlar, Cumhuriyet davasında dün tahliyesine karar verilen son tutuklu avukat Akın Atalay’ın da katıldığı nöbet için adliyenin atriumunda toplandı. Themis heykellerinin altında bir süre nöbet tutan avukatlar, daha sonra adliyenin önünde basın açıklaması yaptı. Cumhuriyet Gazetesi davası sanıklarından Murat Sabuncu, Ahmet Şık, avukat Bülent Utku ve Akın Atalay’ın da bulunduğu açıklamaya, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da destek verdi.

Türkiye’de adalet yok
Adiye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Akın Atalay, “Keşke şunu diyebileceğim bir ülkede olsaydım: ‘Keşke adaletin er geç yerini bulacağına hiç şüphe etmedim. Hukukun bir gün egemen olacağına, geri geleceğinden hiç şüphem olmadı’ gibi laflar, sözler edebilseydim. Buna hiç inanmadım baştan beri, çünkü resmi doğru görmek zorundayız. Maalesef Türkiye’de adalet ve yargı denilen şey yoktur şu anda” dedi.

Mahkemenin kendilerini “terör örgütü üyesi olmakla” suçlayamadığı için “terör örgütüne yardım etmekle” suçladığını söyleyen Atalay, “Fakat netice olarak terör örgütlerine, hepsine beraber yardım ettiğimiz hem de yayın yoluyla yardım ettiğimiz gerekçesiyle terör örgütü üyesi diye ceza verdiklerinden daha fazla ceza verdiler. Kamuoyuna hala uyanamamış olanlara, uykuya yatmış olanlara demek istiyorlar ki yargının durumu bu düzeye geldi. Tam rezalet ve sefalet safhasındayız. Hala bundan da anlayamıyorsanız bu karar nedeniyle daha ne diyelim. Bence bu mesajı vermek için böyle bir hüküm oluşturdular. Ben onu bizim lehimize beraat kararı diye yorumluyorum. Bizim kişilerle, insanlarla işimiz yok. Biz değerlerle ve sistemlerle uğraşmaya devam edeceğiz. Görünen o ki çok büyük gedikler açtık” diye konuştu.

Atalay’ın ardından HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da birer konuşma yaptı.

***

Avrupa’dan tepki

Cumhuriyet gazetesinin yazar ve çalışanlarının “terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan hapis cezasına çarptırılması Avrupa’da siyasetçilerin ve gazetecilik meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Alman Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Genel Sekreteri Annegret Kramp-Karenbauer Twitter’dan yaptığı paylaşımda karara tepki gösterdi.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına yönelik kararı kınadı. IPI tarafından yapılan yazılı açıklamada, “IPI, suçlamaların siyasi olduğu ve Türkiye’nin kalan birkaç bağımsız gazetesinden biri olan Cumhuriyet’i susturmaya yönelik olduğu görüşünde” ifadesi kullanıldı.