Adaletsizliğe Karşı Şiir

BURAK ABATAY @abatayburak

Dünya Şiir Hareketi’nin çağrısıyla bu yılın Ağustos ayında bütün ülkelerde “Şiirin Halka Dönüşü / Adaletsizliğe Karşı Şiir” başlığı altında şiir etkinlikleri düzenleniyor. Türkiye’de de, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) İzmir Temsilciliği, Konak Kent Konseyi ve Düşgezginleri müzik grubunca yarın aynı başlık altında bir etkinlik düzenlenecek. TYS İzmir Temsilcisi gazeteci, yazar, şair Mahzun Doğan’ın sunacağı ve açılış konuşmasını Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu’nun yapacağı etkinlik Gündoğdu Meydanı’nda saat 19.00’da başlayacak. Etkinlikte katılımcı şairler Ataol Behramoğlu, Özlem Tezcan Dertsiz, Tuğrul Keskin, Hüseyin Yurttaş, Hülya Deniz Ünal, Asım Gönen, Hüseyin Ferhad, Namık Kuyumcu, Mehmet Hameş, Gülce Başer birer şiirlerini seslendirecekler. Usta Şair Ataol Behramoğlu ile Adaletsizliğe Karşı Şiir etkinliğini konuştuk.

»Adaletsizlik ve şiir nasıl karşı karşıya gelebiliyor?
Adaletsizliğe karşı şiir, adaletsizliği tam kalbinden vuracak söz demektir. “Yürü üstüne üstüne/Tükür yüzüne celladın” gibi...

adaletsizlige-karsi-siir-503930-1.
Ataol Behramoğlu

»İzmir’deki etkinlik ülkeye yayılacak mi?
Yöneticilerinden olduğum Dünya Şiir Hareketinin dünya şairlerine Ağustos ayı çağrısıydı bu. Dünya Şiir Hareketinin (WPM) internet sitesinde bu çağrıya uyarak elliden fazla ülkede gerçekleştirilen şiir etkinliklerinin haberleri yer alıyor. Adaletsizlik sürdükçe şiirin direnişi de kuşkusuz sürecektir.

»Şiirin yaşamla kurduğu ilişkinin, siyasal iktidarın yaşamı bu kadar etkilediği bir ortamda etkin olduğunu düşünüyor musunuz?
Halka düşman siyasetler ve siyasetçiler gelip geçicidir. Şiir ise hep vardı ve var olmaya devam edecek.

»Geçim derdine düşen halk şiirle nasıl hayata tutunabilir?
Söz doğru ve yerinde kullanılmışsa, bir direniş silahına, karanlığı aydınlatan umut meşalesine dönüşebilir. “Ferman padişahın dağlar bizimdir”, “Kısa çöp uzundan hakkın alacak” gibi...