Amazon işçileri, Kara Cuma olarak bilinen alışveriş gününde 20 ülkede iş bırakma eylemleri yaparak çalışma koşullarına isyan etti. Adil ve insana yaraşır koşullarda çalışmak isteyen işçiler, “Amazon’un imparatorluğu büyüdükçe sömürüsü artıyor” dedi.

Adaletsizliğe öfke

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyada her yıl alışveriş günü olarak kabul edilen ve bu yıl 26 Kasım’a denk gelen Black Friday (Kara Cuma) dün grevlere tanık oldu. E-ticaret şirketi Amazon’un 20 ülkedeki yaklaşık 1,5 milyon işçisi, yılın en yoğun mesai günlerinden biri olan Kara Cuma’da iş bıraktı.

İKLİM AKTİVİSTLERİNDEN YOL KAPATMA EYLEMİ

Almanya’da Verdi ve Fransa’da CGT sendikalarının çağrısıyla Amazon işçileri iş bırakma eylemleri yaparken ABD’de ve İngiltere’de ise sendikal örgütlenmeleri engellenen Amazon işçilerine aktivistler destek verdi. İngiltere’nin Manchester kentinde iklim aktivistleri, şirketin kargo araçlarının geçişini engellemek için yol kapatma eylemleri düzenledi. İklimi koruma örgütleri, Amazon’un faaliyetlerinin İsviçre’nin karbon ayak izinden daha fazla olan 44,4 milyon metrik ton karbondioksit saldığını savunuyor. Eylemcilerden Anne Thoday, "Amazon istediğimiz her şeyi en iyi fiyatla bize vermeyi vaat ediyor. Ancak gerçekte, bizi gözetleyerek topladıkları verileri kullanıp ihtiyacımız olmayan şeyleri satın almamız için manipüle ediyorlar. İşçi sömürüsünün ve iklim krizinin olmadığı mutlu bir hayat olduğunu söylemek için buradayım" diye konuştu. Eylemlere destek veren eski bir Amazon çalışanı olan Chris ise "Amazon’a karşı harekete geçmek mutlak bir zorunluluk haline geldi. Artık, ekolojik çöküşün olduğu bir zamanda sürekli, yıkıcı ekonomik büyümeye dayalı bir sistem altında yaşayamayız. Amazon imparatorluğu büyüdükçe sömürüsü de artıyor" tepkisi verdi. Amazon işçilerini destekleyen War on Want kampanya grubundan Owen Espley de eylemlerin haklılığını vurgulayarak, "Amazon’un artan gücü, dünyanın her yerindeki işçiler için bir tehdit. Amazon, herkes için standartları aşağı çeken haksız rekabet yaratıyor. Çevrimiçi perakende ve lojistikteki hakimiyetini kötüye kullanıyor. Amazon çalışanları güvensiz koşullarla, sürekli gözetimle karşı karşıya ve robot muamelesi görüyor. Amazon’un adil ücretler, adil vergiler ve gezegen üzerindeki etkisi için ödeme yapma zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

Amazon’da işçileri için daha adil ücretler ve iş koşulları talep etmek için örgütlenen Make Amazon Pay (Amazon Ödesin) grubu da Amazon işçilerinin taleplerini "Depolarda çalışan işçilerin maaşları artırılsın, risk primi eklensin, yoğun saatler fark olarak ödensin. İşçiler üzerindeki denetimler ve katı performans hedefleri kaldırılsın. Hastalık izni artırılsın. Geçici işçiliğe son verilsin, sendika karşıtlığı bitsin" olarak açıklamıştı. Make Amazon Pay koordinatörü Casper Gelderblom ise dünkü iş bırakma eylemlerine ilişkin “Bugünkü eylemler, Amazon’un sömürüsüne karşı direncin ölçeğini gösteriyor" açıklaması yaptı.

ULAŞIM İŞÇİLERİ İLE KURYELER DE GREVDEYDİ

Londra’da ise adil çalışma şartları talep eden ulaşım işçilerinin iş bırakma eylemi nedeniyle dün metro seferleri durdu. Demiryolları, Denizcilik ve Ulaştırma işçileri sendikası RMT, önümüzdeki ay altı gün daha iş bırakma eylemi yapılacağını duyurdu. İtalya’da da üç farklı sendikaya üye 15 bin şoför ve kurye, çalışma saatlerinin düşürülmesi, performansa bağlı ikramiye sisteminde değişiklik yapılması talebiyle bir günlük iş bıraktı.