Adaletsizlik çığ gibi büyüyor

BirGün/Ankara

Ülkede adaletsizliklerin önü kesilmiyor. Bu yılın ilk dört ayında en az 120 toplantı ve gösteriye kolluk tarafından müdahale edildi, cezaevlerinde 909 kişi hak ihlaline uğradı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, bu yılın ilk dört ayında yaşanan “adaletsizlikleri” rapor haline getirdi.

Adalet sistemi, ekonomi, yoksulluk, eğitim, sağlık, ekoloji gibi insan hayatını doğrudan etkileyen alanlardaki krizin giderek derinleştiğini belirten CHP’li Bülbül, raporda, “Yurttaşların insan onuruna yaraşır, özgür ve adil bir düzen taleplerini dile getirmeleri, otoriterleşen iktidarın daha sert müdahalesiyle yanıt bulmuş, hak ihlalleri her alanda artarak devam etmiştir” dedi.

4 BİN 760 GÖZALTI 97 KADIN CİNAYETİ

Raporda şu tespitlere yer verildi: “Dört ayda, çeşitli soruşturmalar kapsamında toplamda 4 bin 760 kişi gözaltına alındı. 84 kadın kendi hayatlarıyla ilgili karar vermek istedikleri için evli oldukları erkek, sevgili, akraba ya da birinci derece yakınları tarafından öldürüldü. 97 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu. Raporda yer alan hak ihlalleri, buz dağının sadece görünen kısmıdır. Bunların yanı sıra bilgisine erişemediğimiz birçok olay ve durum yaşanmaktadır. O nedenle ‘en az’ dediğimiz bu tablo, ülkedeki sosyal, ekonomik, hukuki kısaca Anayasa ile tanınan tüm hakların ihlalinin, adaletsiz düzenin tablosudur. Bu haliyle bile, hukukun üstünlüğü, adil ve insanca bir yaşam sürme hakkı ne yazık ki ülkemizde bir ütopya haline gelmiştir.”