Adaletsizlik sıradan hale geldi!

Hüseyin Şimşek

Yargıdan haber alma hakkına, çevreden eğitime kadar çok sayıda alanda yaşanan adaletsiz uygulamalar hak ihlallerinin geldiği boyutu gözler önüne seriyor. Adaletsizliğin sıradanlaştığı ülkede geçen yıl 505 toplantı ve gösteriye kolluk kuvvetlerince müdahale edildi, 10 bin 151 kişi çeşitli soruşturmalar kapsamında gözaltına alındı.

AKP’nin anti demokratik uygulamaları ‘sıradan hale getirdiğini’ ifade eden TBMM Adalet Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Süleyman Bülbül, 2021 ‘Adaletsizlik Raporu’ hazırladı. Her alanda yaşanan hukuk dışılıklar ve insan hakkı ihlallerine yer verilen rapora göre cezaevlerinde ise 4 bin 318 kişi hak ihlaline uğradı.

TÜGVA’daki torpillerden AKP’lilere peşkeş çekilen projelere kadar çok sayıda tespitin yer aldığı rapordan öne çıkanlar şöyle:

► TÜGVA’nın yönetiminde, kamu kurumlarında çalışan çok sayıda ismin yer aldığı öğrenildi. Kamu kaynaklarından sınırsız pay alan vakfa bağlı görev yapan 12 kentin temsilcisinin, kamuda üst düzey görevlerde yer aldığı tespit edildi.

► Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu baldızı Nihal Tan Kaçar'ı üniversitede kadro açarak işe aldı.

► AKP Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik’in 11 yakını ve iki akrabasını pek çok kamu kurumunda ya müdür ya da müdür yardımcısı olarak işe aldırdığı ortaya çıktı.

► Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gençer ‘kişiye özel ilan’ açtırıp, çocuklarının basketbol antrenörünü ve eşine ait özel okulda çalışan bir eğitimciyi akademisyen kadrosuna yerleştirdi.

► Milletvekilleri tarafından Meclis’e 16 bin 488 yazılı soru önergesi verildi. Bunların 2 bin 88’i yanıtlandı. Ekim ayından itibaren ise yani 2021 yılının son 3 ayında 3 bin 386 soru önergesi verildi ve bu önergelerin yalnızca 219’u yanıt buldu.

► Sadece son üç ayda çeşitli soruşturmalar kapsamında 567 kişi gözaltına alındı.

► 2002 seçimlerinden bugüne kadar en az 28 bin 380 işçinin iş cinayetlerinde öldü.

► 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla en az 59 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor.

► Sadece ekim, kasım ve aralık aylarında toplan 35 haber konusuna erişim engelli getirildi. 220 haber sitesinde ilgili haberlere ulaşılamadı.

► 17 gazeteci haber takibi sırasında gözaltına alındı.

► TOKİ’nin inşa ettiği 977 bin konutun yalnızca yüzde 16’sının alt, yoksul gelir grubuna yönelik olduğu ortaya çıktı.