Adana’daki ‘Kadının Siyasetteki Yeri ve Makbule Dıblan’ panelinde çarpıcı veriler paylaşıldı: Kentte 49 yıl boyunca bir kadın milletvekili seçilemedi, şu anda 79 üyeli Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tek kadın meclis üyesi var, kadın muhtar sayısı ise sadece 13

Adana’da 79 üyeli mecliste tek kadın üye

HABER MERKEZİ

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çukurova Şubesi’nin gerçekleştirdiği “Kadının Siyasetteki Yeri ve Makbule Dıblan” panelinde çarpıcı veriler masaya yatırıldı. ÇYDD Çukurova Şube Başkanı Sibel Özgümüş’ün moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, Adana’nın ilk kadın milletvekillerinden ve tıp doktoru teyzesi Makbule Dıblan’ın yaşamını anlattı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke, CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ve Arel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feryal Saygılıgil’in panelist olarak katıldığı toplantıyı CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, CHP İl Başkanı Emrah Kozay, CHP önceki dönem milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer, İbrahim Özdiş, Ümit Özgümüş’le birlikte sivil toplum örgütlerinin temsilcileri izledi.

adana-da-79-uyeli-mecliste-tek-kadin-uye-540220-1.

BÜYÜKŞEHİRDE TEK MECLİS ÜYESİ!
Adana 75. Yıl Sanat Galerisi’ndeki panelin açılış konuşmasını yapan ÇYDD Şube Başkanı Sibel Özgümüş, kadının siyasal katılımda iyi durumda olmadığını, bugün itibari ile Meclis’teki kadın oranının yüzde 17’de kaldığını belirtti. “En çarpıcı örneği kendi şehrimizden verelim. Büyükşehir belediyesindeki 79 Meclis üyesinden sadece ve sadece biri kadındır” diyen Özgümüş, “Kadınlarımız seçiyorlar, ancak seçilemiyorlar” dedi.

BAŞARI HİKAYESİ
1946 yılında Adana’dan milletvekili seçilen Tıp Doktoru Makbule Dıblan’ın hayatını anlatan yeğeni Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, bir doktor, bir politikacı, çağdaş bir kadın olarak Makbule Dıblan’ın hayatından kesitler anlattı.

Doç. Dr. Selin Sayek Böke ise Cumhuriyeti, demokrasiyi, Atatürk devrimlerini yeniden kazanmanın yolunun Türkan Saylan gibi Makbule Dıblan gibi öncü kadınların mücadele örneğinden geçeceğini vurguladı.

Arel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feryal Saygılıgil de Makbule Dıblan’ın öncelikle iyi bir hikaye anlatıcısı, yaşamı boyunca ülkesine hizmet için çalışmış, doktorluğunun yanı sıra erkeklerin alanı sayılan siyaset alanında da 435 erkek milletvekiline karşı 9 kadın milletvekili arasında yer aldığını kaydetti.

TEMSİL YETERSİZ
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ise Makbule Dıblan’ın siyasi kişiliğinin temelini yeni kurulan genç Cumhuriyet’te kadınların haklarını kazanması ve geliştirmesinin oluşturduğunu ifade etti.

Kadınların siyasi ve ekonomik yaşamda yer alamadığına işaret eden Dr. Şevkin, belediye meclislerinde kadın oranının yetersizliğini belirtirken özellikle 79 üyeli Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tek kadın meclis üyesi bulunmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Adana’nın 823 mahallesinde yalnızca 13 kadın muhtar olduğunu söyleyen Dr. Şevkin, 1946 yılında milletvekili seçilen Makbule Dıblan’dan sonra 1995 yılına kadar Adanalı kadın milletvekiline rastlanmadığını vurguladı.