Adana’da binlerce sayacı iş bıraktı

Adana’da ayakkabı firmaları için saya diken binlerce işçi, dikim ücretlerine yüzde 40 zam yapılması talebiyle iş bıraktı. Eylem üzerine bazı firmaların yüzde 30 civarında zam yapmayı kabul ettiği öğrenildi.

İş bırakan saya işçileri, polisin TOMA ile ablukaya aldığı Tarihi Büyüksaat’in önünde dün basın açıklaması yaptı. Ayakkabı İmalatı Çalışanları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mustafa Özay, 4 bin 500 işçinin önceki gün çalışmayı durdurduğunu belirterek, istedikleri zammı alana kadar üretim yapmayacaklarını ifade etti. Pek çok ihtiyaç malzemesine zam gelmesi nedeniyle işçilerin zor günler yaşadığını vurgulayan Özay, “Sayacılar zaten 3 TL’den 6 TL’ye kadar dikim yapıyor. Kredi kartı borçları, icralar… Çocuklarının bezini alamayanlar var. Biz bunları yaşadıktan sonra çalışmanın ne anlamı var ki? İpliğe, iğneye zam geldi. Evimizin geçimini sağlayamaz duruma geldik” dedi.

Ayakkabı firmalarının hammaddeye yaptıkları zammı ürünlere yansıttıkları gibi işçiliğe de zam yapmaları gerektiğinin altını çizen Özay, “Türkiye’de şu an en iyi siparişi alan kentlerden biri Adana. Siparişi almalarına rağmen çalışan işçiyi küçümsemeleri yanlış. Bütün işi işçiler yapıyor. Biz yüzde 40’lık zam istiyoruz, kimse çok görmesin, toplasan 1,5-2 TL yapıyor. Bu zammı alana kadar iş bırakıyoruz” diye konuştu.