TÜYAP Adana Kitap Fuarı'nın son gününde( 12 Ocak) "Cumhuriyet Hukukundan,OHAL, KHK Rejimine" konulu bir panel düzenlendi

Adana'da OHAL ve KHK paneli

YAKUP DURMUŞ/ BİRGÜN ADANA

Çukurova TÜYAP Fuarı'nın son gününde Derleniş Yayınları tarafından "Cumhuriyet Hukukundan,OHAL,KHK Rejimine" konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Avukat Ayşe Küçükosmanoğlu'nun yaptığı panele, Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük ve Avukat Doğan Erkan da katıldı. İlginin yoğun olduğu panelde ilk konuşmayı Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük yaptı.

Küçük,"Ülkemizde ne yazık ki, 97 yıllık Cumhuriyet kazanımlarının ürünü tüm demokratik haklar ve özgürlükler tek tek ortadan kaldırılmaktadır" dedi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) yapısı değiştirlmediği taktirde adına reformu denilecek düzenlemenin yapılamayacağını, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığıdan bahsedilemeyeceğini söyleyen Küçük, "Hala bu ülkenin aydınları,akademisyenleri, insan hakları savunucuları, sorunlara duyarlı yurttaşları, düşüncelerini açıkladıkları için soruşturmalara uğramakta,haklarında davalar açılmakta, hatta hayatlarının bir bölümünü hapishanelerde geçirmek zorunda kalmaktadır. Düşüncelerinizi açıklamaktan ve hukuki haklarınızı korumaktan çekinmemeliyiz" şeklinde konuştu.

Küçük, şöyle devam etti:

"Demokrasimizin gelişmemsinde ve insani kaynakların doğru kullanılmamasında darbelerin rolü büyüktür.Darbeler Ülkemizden,demokrasimizden, yurttaşlarımızdan,zenginliklerimizden çok şey alıp, götürmüştür."

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 180 ÜLKE ARASINDA 157. SIRADAYIZ'

Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 157. sırada yer aldığına dikkat çeken Küçük, "Ülkemizde 150'yi aşkın gazeteci ve medya çalışanın cezaevinde olduğu ve özellikle demokrasilerde özgürlüklerin baskı altında alındığı bir dönemdeyiz. Maalesef farklı düşünceleri engelleme adına korku imparatorluğu oluşturuldu" diye konuştu.

Panelin son konuşmacısı Ankara Barosu'ndan Avukat Doğan Erkan oldu. Erkan, "Birey ile devlet arasındaki ilişkiler ve karşılıklı hak ve ödevler arasındaki göreceli denge sorununun, bugüne değin "Ceza Hukuku" diye nitelendirilen hukuk dalında, çarpıcı biçimde ortaya çıktığını söyledi.

Erkan, "Toplum savunması,insan ve toplumsal varlık olarak bir kez bireyde yoğunlaşmaya görsün; artık bugün olduğu gibi, ceza yaptırımı sonucuyla sınırlandırılamaz. O artık çok daha iyi ve çok daha akıcı olarak, toplum savunmasıyla birlikte suç oznesinin iyileştirilmesine,topluma dönmesine ve özellikle bireyi topluma karşı kışkırtmış olan nedenlerin önlenmesine yönelik olmak zorundadır" diye konuştu.

Erkan, "Hukuk düzenini, OHAL ile kalıcı olarak değiştiren AKP, sisteme düşman ceza hukukunu yerleştirdi" diyerek sözlerini sonlandırdı.