Adana İl Sağlık’ta 41 bin günlük yıllık izin borcu
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Sayıştay, Adana İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı çalışanların 41 bin günlük yıllık iznini kullanamadığını bildirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Adana İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı çalışan 252 kişinin yıllık izinlerini kullanmamasına yönelik Sayıştay tespitini gündeme taşıdı.

İlgezdi, kullandırılmayan izin gün sayısının 41 bin günü aştığına dikkat çekti. Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2021 Yılı Denetim Raporu’na göre, sadece Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalışan 252 işçinin izninin büyük maddi tazminata neden olacağını ifade eden İlgezdi, “Sayıştay’ın, Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nde yaptığı incelemede bazı işçilerin 826, 448, 420, 414, 413, 410, 399, 391, 380, 374 gün gibi çok fazla kullanmadıkları izinlerinin olduğu tespit edilmiştir. 41 bin 69 günlük izni, sağlık işçilerine vermeyen Adana İl Sağlık Müdürlüğü, kanunlara aykırı hareket etmektedir” dedi.

İl Sağlık Müdürlüklerinde, sürekli işçilerin yıllık izinlerinin kanuna uygun şekilde kullandırılmadığı ve bu nedenle de yüksek miktarda birikmiş yıllık izinlerin bulunduğu, bu izinlerin emeklilikte toplu izin ücreti olarak ödendiğine yönelik Sayıştay tespitlerine dikkat çeken İlgezdi, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İşçinin yıllık izin hakkından feragat etmesi mümkün değildir. İşveren olarak kurum yönetimlerine düşen görev, çalışanların anayasal haklarının kendi rızalarıyla bile olsa ihlaline yol açan bu uygulamaya izin vermemektir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 50’nci maddesinde, dinlenmenin çalışanların bir hakkı olduğu ve bu hakların kullanımının kanunla düzenleneceği hüküm altına alınmıştır. Kullanılmayan yıllık izinler ancak ve ancak iş akdinin sona ermesi halinde ücret olarak işçiye verilebilir. İl Sağlık Müdürlükleri, dinlenme hakkı gasbına kanuni kılıf uydurmuş, onu da yanlış uydurmuştur."