Adana Kozan'da bir anda 4 farklı noktadan başlayan orman yangını sürüyor. 6 köy boşaltılırken yanan toplam alan 150 hektarı geçti.

Adana Kozan'daki orman yangını büyüyor: 6 köy boşaltıldı

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Kuyubelli mahallesinde bulunan asırlık kızılçam ağaçlarının bulunduğu ormanda 6. kez yangın çıktı.

Çamlarca Mahallesi'ndeki ormanlık alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Köy sakinleri bunun 1 ay içinde meydana gelen 6. yangın olduğunu, 4 farklı noktadan yangının başlatıldığını söyledi.

Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen yangına Adana, Mersin, Osmaniye ve civar illerden 90’dan fazla arazöz, 2 yangın söndürme uçağı ile 11 helikopterle müdahale ediliyor.

Adana Valisi Süleyman Elban yaptığı açıklamada “Tedbiren bölgedeki 6 köy boşaltıldı, yanan alan 150 hektarı geçti. Yangın sürüyor, ekiplerimizin söndürme çalışmaları da devam ediyor” dedi. Yangında can kaybı olmadığını söyleyen Elban, “Bölgedeki kuvvetli rüzgar, yangını kontrol altına almamızı zorlaştırıyor. Yangının, Osmaniye’nin Kadirli ilçesine sıçrama ihtimali var, ona karşı da tedbirlerimizi aldık” ifadelerini kullandı.

Jandarmanın yerleşim birimlerini boşalttığı bölgede inceleme yapan Kozan Kaymakamı Şafak Gürçam ise, yaptığı ilk açıklmada, "Ormanı kasten yakan vatan hainidir. Konuyu araştırıyoruz" açıklamasında bulundu. Kaymakam, “Şu an bölgede yaylalık olarak kullanılan 55 ev olduğu tespiti yapıldı. Yanan çok sayıda hanemiz var. Şu an yaralı vatandaşımızın olmayışı üzüntümüzü bir nebze olsun hafifletiyor. Bölgenin tüm orman ekipleri havadan ve karadan yangına müdahale ediyor. Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu yangın kasıtlı çıkarılmış ise ki şüphelerimiz o yönde. Bunu yapan kişi veya kişiler vatan hainidir. Her kim olursa olsun en sonunda yakalanıp adalet önünde hesap verecektir. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar" dedi.

adana-da-orman-yangini-772166-1.

İhbar üzerine bölgeye ilk etapta Adana Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 arazöz, 3 iş makinesi ve 10 teknik ekiple bir helikopter yönlendirildi.

Bölgedeki yurttaşlar bulabildikleri araçlarla son anda evlerini terk ederek, canlarını zor kurtardı.

Köylüler, yanlarına aldıkları küçük eşyalarla gözyaşları içinde evlerini terk etmeye başladı. Evinin yandığını ağlayarak anlatan bir köylü, sinir krizi geçirdi. Bir başka köylünün ise lastikleri yanmış aracı ile jant üzerinde can havliyle bölgeden uzaklaştığı görüldü.

Bölgede kızılçam ormanları kaplayan, rüzgarın da etkisiyle büyümeye devam eden yangını söndürmek için Kozan Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ile çevre il ve ilçelerden takviye gelen ekiplerin çalışmaları sürüyor. Evlerini gözyaşları içinde terk etmek zorunda kalan köylüler, yangını çıkaranlara isyan ettiler.

adana-da-orman-yangini-772167-1.

Alevleri kontrol altına almak için 4 helikopter, 2 yangın söndürme uçağı, 25 arazöz ve 2 iş makinesi daha söndürme çalışmalarına katıldı.

Havadan ve karadan müdahale edilen yangının kontrol altına alınması için çalışmalar sürerken Kozan ile Kuyubelli arasındaki yol trafiğe kapandı.