Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, 16 ülkede görülen maymun çiçeği virüsü hakkında bilgilendirmede bulundu. Maymun çiçeği hastalığının ilk kez bu kadar yaygın ve farklı kıtalarda ortaya çıktığını belirten Menteş, "Genel olarak ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir. Enfekte kişi ve hayvanla yakın temas ile geçmektedir" ifadelerini kullandı. Menteş, hastalıkla ciddi mücadele edilmesi ancak panik oluşturulmaması gerektiğini kaydetti.

Adana Tabip Odası'ndan maymun çiçeği virüsüne ilişkin bilgilendirme: Hastalık ciddiye alınmalı
Fotoğraf: DHA

Yakup DURMUŞ

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, maymun çiçeği hastalığının ilk kez bu kadar yaygın ve farklı kıtalarda ortaya çıktığını belirterek, "Halk sağlığı ilkelerince hastalıkla ciddi mücadele edilmeli ama panik de oluşturulmamalıdır" dedi.

Selahattin Menteş, şimdiye kadar 16 ülkede en az 250 kişiye bulaşan maymun çiçeği virüsü hakkında bilgilendirmede bulundu.

Menteş, yazılı açıklamasında, "İnsanlar doğayı bu hızla tahrip etmeye devam ettiği ve vahşi hayatı yok ettiği sürece pandemiler de kaçınılmaz olacaktır. 2019 tarihinde başlayan ve dünyayı kasıp kavuran, alışkanlıklarımızı değiştirip milyonlarca insanın ölümüne neden olan Covid-19 pandemisi daha tamamen bitmiş bile değildir. İnsanlık Covid-19 pandemisinin tahribatı ile her yeni çıkan hastalığa da korku ile yaklaşmaktadır" ifadelerini kullandı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HAKKINDA

Maymun çiçeği virüsünün elli yıldan beri varlığı bilinen bir hastalık olduğunu belirten Menteş, şu bilgileri paylaştı:

"Maymun çiçeği hastalığı ilk kez bu kadar yaygın ve farklı kıtalarda ortaya çıkmıştır. Köken itibarıyla Afrika kaynaklıdır. Mevcut çiçek hastalığının benzeri bir hastalıktır. Dünyada çiçek hastalığı tamamen aşılama ile ortadan kaldırıldığı kabul edilen 1980 tarihinde aşılama sonlandırılmıştır. O tarihe kadar olan insanlar hem çiçek hastalığına hem de maymun çiçeği hastalığına karşı aşılı kabul edilebilir.

Maymun çiçeği hastalığına poxvirus ailesinin ortopaxvirus cinsinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olur. Genel olarak ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir. Son zamanlarda vakalarda yüzde 3-6 oranında ölüm görülmektedir. Enfekte kişi ve hayvanla yakın temas ile geçmektedir. Solunum, damlacık hatta aynı yatak örtülerini kullanmakla bile bulaşabilmektedir.”

Fotoğraf: Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin MenteşFotoğraf: Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş

"HASTALIKLA CİDDİ MÜCADELE EDİLMELİ"

Maymun çiçeği virüsünün Covid-19 ve çiçek hastalığına göre bulaşma oranının düşük olduğunu belirten Menteş, "Bu hastalığa karşı hazırda geliştirilmiş aşı vardır. Her durumda bu hastalığın bugün ortaya çıkması, hem de ayrı kıtalarda görülmesi anlamlıdır ve ciddiye alınmalıdır. Halk sağlığı ilkelerince hastalıkla ciddi mücadele edilmeli ama panik de oluşturulmamalıdır. Hastalık ve virüs bilinmektedir. Bu hastalığın ve çiçek hastalığının aşısı vardır. İnsanın doğayla uyum içerisinde yaşaması ve doğayı tahribatının bir an önce durdurulması bu pandemilerin ortaya çıkışını azaltacak tek yoldur” diye konuştu.

16 ÜLKEDE GÖRÜLDÜ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son haftalarda Avrupa'da yayılma gösteren maymun çiçeği virüsünün şimdiye kadar 16 ülkede en az 250 kişiye bulaştığının doğrulandığını bildirdi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Cenevre Ofisi'nde, dün haftalık basın toplantısında açıklama yapan DSÖ Çiçek Hastalıkları Sekreterliği Başkanı Dr. Rosamund Lewis, maymun çiçeği virüsünün yayılma eğilimi göstermesine rağmen tehlike arz etmediğini belirtti.

Lewis, şimdiye kadar 16 ülkeden en az 250 maymun çiçeği vakasının raporlandığı bilgisini aktararak, "Virüse ve bulaşıcılığına dair bildiklerimizden yola çıkarak, bu salgının kontrol altına alınabileceğini söyleyebiliriz" dedi.