Adana Tabip Odası: Yönetemiyorsunuz, tükeniyoruz

Ülke genelinde Covid-19 salgınına dair duyarlılığın ve tedbirlerin arttırılmasına dikkat çekmek için 14 Eylül – 18 Eylül #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz Haftası"başlatması nedeniyle , Adana Tabip Odası basın açıklaması yaptı, Tabibler Odası binasında yapılan basın açıklamasını Uzm. Dr. Selahattin Menteş, okudu.

Suçu vatandaşa, yükü hekimlere ve sağlık çalışanlarına yıkanlarına tarihsel sorumluluklarını yılmadan her gün hatırlatmaya devam edeceklerini söyleyen Menteş,"Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz de ölüyor. Daha çok ölümler olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan hayatını kaybediyor" diye konuştu

ŞEFFAFLIK İSTİYORUZ!

Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini gerektiğine vurgu yapan Menteş, Covid-19 salgın sürecinin bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz” dedi.

Menteş, “Ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını beklediklerini belirten Menteş" TBMM’nin açılmasını beklemeden bütün partilerin Covid-19 salgını konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlamak üzere bir araya gelmeleri için çağrı yapıyoruz. TTB ve Tabip Odaları olarak uzmanlık dernekleri ile birlikte Covid izleme heyetimizin birikimini ve önerilerimizi paylaşabileceğimiz bir zeminin oluşmasını, ülkeyi yöneten hükümetin bu konuda çağrıcı olmasını istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleri ile birlikte ‘Covid-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi’ oluşturmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELER VE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ SÜRECE KATILMALI

Menteş, şöyle devam etti:

“Hiçbir salgın vatandaşların bireysel çabalarıyla önlenemez. Bireysel tedbirler merkezi ve kapsamlı bir irade ve güven verici kararlarla birlikte uygulandığında anlamlı olacağını kayeden Menteş," Bu nedenle Sağlık Bakanlığı il Hıfzıssıhha kurullarını işlevli kılmalı, başta Belediyeler ve kent konseyleri olmak üzere işçi-memur sendikaları, hemşehri-köy derneklerinden, kültür sanat dernek ve vakıflarına kadar bütün demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını sürece katmalıdır."

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÇALIŞMA SAATLERİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Uzman Dr. Selahattin Menteş konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Salgının yaygınlaştığı ve uzun süreceğinin yadsınamaz hale geldiği bir dönemde hekimler ve sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin 6 saate indirilmesini, dinlenme yer ve zamanlarının pandemi göz önünde bulundurularak yapılandırılmasını ve yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman sağlanmasını, bu hususta hiçbir aksama yaşanmamasının sağlanmasını istiyoruz.”