Adanalılar ‘Savaşa Hayır’ dedi

YAKUP DURMUŞ/ADANA

Adana Demokrasi Platformu, Ukrayna’da süre savaşa tepki gösterdi. Kentteki İnönü Parkı’nda bir araya gelen platform bileşenleri, “Savaş emekçi halklar için yıkım demektir” dedi.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Avukat Sevil Aracı, “Başını, ABD’nin çekmiş olduğu NATO, uzunca bir süredir, düşman olarak nitelendirdiği Rusya’yı, ekonomik, ticari ve askeri olarak kuşatarak zayıflatma politikası uygulamaktadır. Bu stratejinin parçası olarak Ukrayna’yı ittifaka dahil ederek, NATO"nun sınırlarını Rusya’ya kadar genişletmek istemiştir” dedi. ‘Düşmanca’ hamleler karşısında Rusya’nın Donetsk ve Luhansk Özerk Cumhuriyetlerini tanıdığını ilan ettiğini anımsayan Aracı, daha sonra Ukrayna’ya askeri müdahale başlattığına değindi. Ukrayna halkının ateş çemberinin içine atıldığına dikkat çeken Aracı, “Savaşlar, emekçi halklar için her daim ölüm, gözyaşı ve yoksulluk demektir. Çatışma ve savaşlar, halkların daha fazla yoksullaşmasına neden oluyor. Temel ihtiyaç maddelerine erişim güçleşmektedir. Savaşlarla birlikte insanların temel hak ve özgürlükleri ellerinden alınırken patlayan bombalar, tarihin, kültürün ve doğanın her zamankinden de fazla tahrip olması anlamına gelmektedir” diye konuştu.

İKTİDAR DAVAŞI FIRSAT BİLDİ

Ukrayna’da yaşanan çatışmaları fırsat bilen iktidarın da akaryakıta olağanüstü düzeyde bir zam yaptığını sözlerine ekleyen Aracı; şu ifadeleri kullandı: “Enflasyon ve hayat pahalılığı karşısından her geçim sıkıntısı çeken emekçilerin yoksulluğu bu defa da savaş bahanesiyle katlanmaktadır. Rusya'da ‘savaşa hayır’ sloganları ile sokakları dolduran, gözaltına alınan binlerce Rusya vatandaşının kararlı tutumu barışa ve halkların kardeşliğine olan inancı güçlendirmiştir. Dünya halkları, ABD, NATO ile Rusya Çin arasında oluşan kutuplaşma ve çatışmalardan birinin yanında yer almak durumunda değildir. Güç blokları arasındaki rekabet ve çatışmanın devamı olan Ukrayna savaşında, Türkiye hiçbir şekilde taraf olmamalıdır. Ülkemiz, bu türden çatışmaların dışında kalabilmek için emperyalist bir savaş örgütü olan NATO’dan derhal çıkmalıdır. Savaşa derhal son verilmeli, halkların kendi kaderini tayin hakkı kabul edilerek sorunlar diyalog ve barış ile çözülmelidir.”