Önceki yazımda Thassos'ta geçirdiğim ilk iki harika günden bahsetmiştim. Gezi yazımın bu ikinci bölümünde de yine Thassos’tan dikkat çekici detaylar sunmaya çalışacağım

Adanın iki güzel köyü: Panagia ve Theologos

Yurtdışına çıkanlar Yunanistan kıyılarının ve Yunan adalarının tadını aldı. Türkiye’deki sahil şeridinde yer alan birçok yere göre makul fiyat, kaliteli hizmet ve taze ürünler yerli turistin dikkatini çekerken kapılardan geçişler iyice arttı. Yunanistan’la aramızdaki en büyük sınırı kapısı olan ve Keşan’dan sadece 35 km uzaklıktaki İpsala Sınırı ise Thassos’a gitmek isteyenler için açılan bir kapı anlamına geliyor. İpsala’daki işlemleriniz bittikten 2,5 saat sonra Thassos’tasınız!

Önceki hafta Thassos’ta geçirdiğimiz ilk iki günden bahsetmiş, Thassos’u araçsız gezmenin zor olacağını ve kamp seçeneklerinin bulunduğunu da eklemiştim. Bu Thassos yazısı sonrası birçok e-posta aldım. Bu da Thassos’a ilginin gerçekten çok fazla olduğunu gösteriyor. Bu hafta da Thassos üzerine aldığım notlara ve yaşadıklarım üzerinden detaylara devam ediyorum.

Theologos; Osmanlı’nın köyü
Thassos’un irili ufaklı, yol üstü ve dağlık yerlerde birçok köyü olsa da Theologos ve Panagia kesinlikle görmeniz gereken köyleri olarak notlarınızdaki yeri almalı. Theologos köyüne adanın kuzeyindeki Potos üzerinden ulaşmak mümkün. Akşamları geleneksel Yunan dansları eşliğinde masalar kuran tavernaların olduğu bu köyde 100’ün üzerinde hane var. Eğer adayı siesta vaktinde ziyaret ettiyseniz ada sakinlerini pek ortalıkta göremezsiniz. Eğer akşam güneşin batışına yakın adadaysanız onları çiçek sularken, gazete okurken, frappelerini yudumlarken ya da kerahat vakti demlenirken görmeniz mümkün.
Theologos birbirine paralel iki uzun caddeden oluşuyor. Bu sokakları kesen dar ve kısa sokaklar, iki caddeyi ara ara birbirine bağlıyor. İstisnasız evlerin damlarında kiremit yerine taş var. Taş işçiliği inanılmaz özenli ve dikkat çekici. Kışın sıcak, yazın da serin tutması için bir önlem mi, yoksa adada taş ucuz bu sebeple mi onu tam olarak bulamadık. Osmanlı döneminde adaya Taşöz denmesinin sebebi belki de bu olabilir mi? Kim bilir.
Köyde tavernaların haricinde kafeler, bakkallar, hediyelik eşya ve el ürünleri satanlar da var. Ama en özel dükkânlardan biri kuşkusuz el emeği ayakkabı yapan ustanın dükkânı var. Camekânın önünde bir yandan üretime devam eden ustanın dükkânı aynı zamanda satışa da açık.

adanin-iki-guzel-koyu-panagia-ve-theologos-169642-1.

Theologos köyü, Thassos Osmanlı hâkimiyetindeyken adanın merkezi ve yönetim yeri olarak belirlenmiş. Bu sebeple de tarihte de önemli bir yere sahip. Bugün de adanın en büyük köyü denebilir. Nüfusu ada nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.

Arkanda orman önünde deniz!
Thassos’un bence en can alıcı ikinci köyü ise Panagia. Chrisi Ammoudia’dan ulaşılabilen köy, adanın en önemli plajlarından biri olan Golden Beach’in de hemen sırtlarında kalıyor. Potamia köyü ile komşu olsa da, popülerliği Potamia’nın kat be kat önünde. Panagia, Theologos köyüne nazaran daha ufak bir köy. Yine bu köyde de et yemekleri meşhur. Kocaman bir çınarın bulunduğu meydanda birkaç taverna yer alıyor ve hepsi de et ürünleriyle hizmet sunuyorlar.

Türk turist o kadar fazla ki, taverna önündeki garsonlar sizi Türkçe davet ediyor, menülerini Türkçe menü olarak sunuyorlar.

adanin-iki-guzel-koyu-panagia-ve-theologos-169643-1.

Yaklaşık 60-65 haneden oluşan köyde, 200 kadar yerleşik nüfus olduğu söyleniyor. Köyün mimari yapısı ilgi uyandırıcı. Evlerin yapısı kadar bugüne değin korunan hali de köyü özel kılıyor. Dar ve hafif eğimli sokaklarında kaybolmanın imkânı yok. Yol sizi alıp köyün tepesindeki kiliseye, oradan da su kaynağının oluşturduğu ve bir restorasyonla ufak bir park haline getirilen alana götürüyor. Burada buz gibi akan bir su kaynağı var ve yorulmuş bünyenize ilaç niteliği taşıyor!

Panagia’nın manzarası da etkileyici. Arkası yemyeşil orman, önü ise masmavi deniz. Sokaklarında tur atıp, yine gelmek isteyeceğinizden kuşkum yok. Zira her defasında farklı bir ayrıntı gözünüze takılıyor. Kadrajınıza yüzlerce kare gireceğini temin ederim.

Thassos’a Keramoti limanından kalkan feribotlarla geçmeniz mümkün. Kavala’dan da feribotlar sizi Thassos’a götürecektir fakat hem Kavala – Thassos arası 1,5 saat kadar sürüyor, hem de sefer sıklığı Keramoti limanından kalkan feribotlar kadar fazla değil. Bu sebeple size önerim Keramoti seçeneğini kullanmanız. Ayrıca belirtmem gerekir ki Keramoti’den kalkan feribotlar adanı kuzey doğusundaki Limenas limanına, Kavala’dan gelen feribotlar ise kuzey batısında Prinos limanına yanaşıyor. Bu iki liman arasındaki mesafe ise 20 km dolayında.

Haftaya son Thassos yazısında, Thassos’un eşsiz koyları olan Aliki, Pefkari, Golden Beach, Psili Ammos ve Marble Beach ile sirtaki gecesinde yaşadığımız tecrübeyi sizlere aktaracağım.

adanin-iki-guzel-koyu-panagia-ve-theologos-169644-1.