AKP’li Pendik Belediyesi’nin 88 milyon 350 bin TL’lik asfalt ihalesi, AKP’den belediye başkan aday adayı olan Muharrem İleri’nin ‘Kutlu Yol’ isimli şirketine gitti.

Aday olamadı ‘köşelik’ oldu
Muharrem İleri

Uğur ŞAHİN

Kamu kurumları ile yerel yönetimlerce gerçekleştirilen ve ‘tanıdık’ şirketlere verilen ihalelere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak İstanbul Pendik Belediyesi’nin milyonluk asfalt ihalesini, AKP’den aday adayı olan Muharrem İleri’nin firması kaptı. Üstelik bu ilk ihale de değil.

AKP’li Ahmet Cin’in idaresindeki Pendik Belediyesi, 8 Ağustos tarihinde ilçe genelinde “Asfalt Yama Yapılması” başlığıyla bir ihale açtı. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, ihale 88 milyon 350 bin TL’lik teklifle, ‘Kutlu Yol Asfalt’ isimli şirkete gitti. 20 Eylül’de sözkonusu firma ile AKP’li belediye arasında sözleşme imzalandı. Milyonluk ihaleyi alan firmanın sahibi ise ‘tanıdık.’ Şirketin ortağı Muharrem İleri, AKP’den Mardin Midyat Belediye Başkanlığı’na aday adayı olmuştu.

‘Kutlu Yol’ adlı şirket, 2005’te Muharrem İleri ile Halit Kutlu tarafından kuruldu. Ancak İleri, 2009’da ortaklıktan ayrıldı, 2010 yılında ise hissesini geri alarak şirketin büyük ortağı oldu. AKP’li belediyelerin ihalelerine abone olan şirketin ortağı İleri, 2019 yılındaki seçimlerde, AKP’den Midyat Belediye Başkanlığı’na aday adaylığını duyurdu. Midyat doğumlu İleri, aday gösterilmese de “partisine gönülden bağlı olduğunu” dile getirdi. İleri, aynı zamanda İstanbul Midyatlılar Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı.

BELEDİYELERE ABONE OLMUŞ

Kutlu Yol Asfalt, AKP’li belediyelerin ihalelerine adeta abone olmuş durumda. Şirket, yerel yönetimlerden son 11 yılda 345 milyon 20 bin TL tutarında tam 60 ihale aldı. O ihaleler ve tutarları şöyle:

•Tuzla Belediyesi’nden 122 milyon 650 bin TL’lik 20 ihale.
•Pendik Belediyesi’nden 113 milyon 933 bin TL tutarında altı ihale.
•Çekmeköy Belediyesi’nden 46 milyon 492 bin TL bedelli 11 ihale.
•Bağcılar Belediyesi’nden 4 milyon 943 bin TL’lik bir ihale.
•Beykoz Belediyesi’nden 4 milyon 136 bin TL tutarında bir ihale.
•İBB’de AKP’nin yönetimde olduğu dönemde belediye iştiraki İSFALT’tan 54 milyon 33 bin TL’lik 21 ihale.