Adebayor etkisi

Türkiye’ye emekliliğini yaşamak için değil yeniden doğmak için geldiğini gösteren performansıyla takımının galibiyetinin mimarı olan Adebayor sadece üç gol attığı için değil oynama arzusu ve isteğiyle de haftanın oyuncusu olmayı hak etti. Haftanın takımı Galatasaray’a sahayı dar eden, pozisyon dahi vermeden rakibini farklı mağlup eden Başakşehir olurken, haftanın teknik direktörü ise göreve gelmesinin ardından pozitif futboldan taviz vermeden topladığı puanlarla Alanyaspor’u güvenli bölgeye taşıyan Safet Susiç oldu. Birbirinden güzel gollerin atıldığı haftada en iyisini seçmek de mümkün olmadı. Talisca, Okay, Castillo, Junior Fernandes, Mehmet Güven, Saadane ve hatta Cenk Tosun’u golleri arasından birini seçmek diğerlerine haksızlık olacak.
Bursaspor ilk yarısında üstün oynadığı ve önemli fırsatlar yakalayıp skor üretemediği karşılaşmada Karabükspor’u rakibinin oyunu dengelediği ikinci yarıda bulduğu gollerle mağlup etti. Sercan Yıldırım eski günlerini hatırlatan performansını kendi yaratttığı bir golle pekiştirdi. Attığı gol sonrası yaptığı timsah yürüyüşü takımıyla barışmış gözüken Bursaspor taraftarına nostaljik bir teşekkür gibiydi. Karabükspor ikinci yarının başarılı takımlarından biri olma özelliğini Fenerbahçe’nin ardından Bursaspor’a da yenilerek kaybetti.

Gençlerbirliği ve Antalyaspor haftanın en sıkıcı karşılaşmalarından birini oynadılar. Göreve geldikten sonra takımlarının çehresini değiştiren Rıza Çalımbay ve Ümit Özat’tan futbol adına daha fazlası bekleniyordu. İlk yarıda atılan karşılıklı goller maçın sonucunu belirlerken maça dair en ilginç şey maçın hakemi Hüseyin Göçek’in sakatlanarak oyunu bırakması ve yerine oyuna giren Murat Özcan’ın Khalili’ye ikinci sarı karttan kırmızı kart göstermesi ve ardından daha önce sarı kartı olmadığını anlayarak kırmızı kartı iptal etmesi oldu.
Bu sezonun sempati şampiyonu Alanyaspor, Gaziantep deplasmanında kazanarak gelecek sezon da SüperLig’de olmayı psikolojik olarak garantiledi. Safet Susiç’in göreve gelmesinin ardından güzel futbolu sonuca da yansıtmayı başaran Turuncu-Yeşilliler’in kalan maçları artık düşme stresi olmadığı için daha fazla seyir zevki vaadediyor. Gaziantepspor kendi bacağına kurşun sıktı desek yanlış olmaz. Hem Kayserispor’un ensesine yapışma fırsatını kaçırıp hem de Alanyaspor’un düşme hattından uzaklaşmasına sebep olmanın başka açıklaması yok. Bülent Uygun’un statü gereği yeni transferlerini oynatamayacağı erteleme maçında takımının Gençlerbirliği’ni yenerek bu kaybı telefi etmesinin bir yolunu bulması gerekiyor.

Trabzonspor – Beşiktaş maçını sezonun en keyifli karşılaşmasına dönüştüren her iki takım oyuncularını da tebrik etmek lazım. Rakibine futbol oynatmamak için sahaya çıkan takımlarla dolu bir coğrafyada Şenol Güneş ve Ersun Yanal ortaya koydukları futbol felsefesiyle her türlü övgüyü hak ediyorlar. Oynanan oyunu gördükten sonra hiç bir Trabzonspor taraftarının mağlup olan takımına öfke duyduğunu sanmıyorum. Bu zorlu virajı da kayıpsız atlatan Beşiktaş’ın yeni hedefi Lyon.

Kayserispor’da Sergen Yalçın dopingi etkisini kaybetmeye başladı. Bu hafta da evinde Osmanlıspor’a farklı mağlup olan Sarı Kırmızılılar üst üste üçüncü mağlubiyetini alarak düşme hattındaki takımlara umut dağıtmaya devam ettiler. 5 maçtır kazanamayan Osmanlıspor galibiyet hasretine son verdi. Bu Osmanlı’nın 2017 yılında aldığı ikinci galibiyet oldu.

Fenerbahçe kontrollü bir oyunun ardından evinde Akhisar Belediye’yi 3-1 mağlup ederek sıralamada üçüncü sıraya yükseldi. Maçın ve skorun önüne geçen ise yine Advocaat oldu. Tecrübeli teknik adam bu sefer de karşılaşmayı oyuncu değiştirmeden tamamladı. Akhisar Belediye, Okan Buruk tercihinin bedelini ağır ödeyebilir. Göztepe’nin Eskişehir deplasmanında farklı mağlup olması sonucu istifa eden bir teknik direktörün, istifasının hemen ardından SüperLig’e yükselmesi ehliyetle ilgili bir durum olmasa gerek…

Adanaspor seyircisiz oynamak zorunda kaldığı karşılaşmada evinde Rizespor’a mağlup olup SüperLig’e psikolojik olarak veda etti. Turuncu – Beyazlılar bu sezonki üçüncü teknik direktörü Levent Şahin’in de istifa etmesine sebep olan mağlubiyetin temelini oluşturan daha doğrusu takımın gardını düşüren gollerin birinin penaltıdan diğerininse serbest vuruştan gelmesi de talihsiz bir durum. Adanaspor kalan haftalarda sezonun dördüncü teknik direktörüyle mucize kovalayacak. Çaykur Rizespor kritik bir üç puan almayı başardı ancak takımın kaderini önümüzdeki üç haftada Başakşehir, Fenerbahçe ve Bursaspor maçlarından çıkaracağı puanlar belirleyecek.
Başakşehir hem fiziksel hem de taktiksel açıdan Galatasaray’ı sahadan silerek farklı bir galibiyet aldı. Emre oynadığı zaman başka bir takıma dönüşen Başakşehir, Adebayor’un da takımın bir parçası olmaya başlamasıyla lig ikinciliğinin en güçlü adayı haline geldi. Boz Baykuşlar maç sonunda çalan Şampiyonlar Ligi müziğini gelecek sezon maç başında da dinlemeyi hak ediyorlar. Igor Tudor’a Galatasaray bir boy büyük geldi. Hırvat teknik adamın kulübede oturttuğu yıldızlar boynuna inecek giyotine dönüştü. Ortaya çıkan manzara gösteriyor ki gelecek sezon Galatasaray kulübüne hizmet etmeyecek olan sadece Tudor değil, takımın bazı yıldızları ve yönetim de topun ağzında…

Kasımpaşa ile Konyaspor karşılaşmasında taraflar karşılıklı birer golle puanları paylaştılar. İlk yarıda istediği oyunu sahaya yansıtan Konyaspor öne geçmeyi de başardı. İkinci yarıda skoru koruma psikolojisiyle geriye çekilince Kasımpaşa’nın yetenekli oyuncuları skoru eşitlemeyi başardılar. Sezonun en çok penaltı vuruşu yapılan haftanın tek muzaffer kalecisi Serkan Kırıntılı olurken, Kasımpaşa kalecisi Ramazan da önemli kurtarışlar yaptı. Beraberlik iki takımın da istemediği bir skor olduğu için maçın son çeyreğinde takımlar oyun disiplininden koptu. Teknik adamlar için işkenceye dönen son 15 dakika izleyenler içinse oluşan gol pozisyonları sebebiyle keyfe dönüştü.