Adem Kara, ‘dur ihtarı’na uymadığı için açılan ateş sonucu hayatını kaybetti: 1 polis gözaltında
Adem Kara

Haber Merkezi

Mardin’in Midyat ilçesi Işıklar Mahallesi'nde kurulan hayvan pazarında önceki gün, adli bir suçtan dolayı daha önce cezaevine giren ve tahliye olan Adem Kara (21) isimli genç, iddiaya göre ‘dur ihtarı’na uymadığı için polisler tarafından açılan ateş sonucu ensesinden vurularak ağır yaralandı. Kaldırıldığı Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybeden Kara’nın cenazesi yapılan otopsi işlemlerinin ardından gece geç saatlerde ailesine teslim edildi. Mardin merkez Artuklu ilçesinden alınan cenaze Midyat’ta bulunan Kalo Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Olayla ilgili bir polisin gözaltına alındığı öğrenilirken, görgü tanıkları olay yerinde ise 4 polisin olduğunu aktardı. Olaya dair ne Midyat Kaymakamlığı’ndan ne de Mardin Valiliği’nden herhangi bir açıklama yapılmadı.

Olayın görgü tanıkları Kara’nın arkasından en az 3 el silah ateşlendiğini ve bir kurşunun Kara’ya isabet ettiğini belirtti. Otopsi işlemlerinin ardından da aileye Kara’nın ensesinin alt kısmına isabet eden tek kurşunla vurulduğu ve ateşli silah yaralaması sonucu hayatını kaybettiği söylendi.

‘YARIN BİR BAŞKASINA BÖYLE YAPACAKLAR’

MA’ya konuşan Kara’nın ağabeyi Selman Kara, görgü tanıklarının aktardıklarına göre kardeşinin gözaltına alındığını, ardından polis aracından inerek kaçmaya çalıştığını belirterek, “Polis de arkasından ateş ediyor. Yaralamışlar. Polisler arkasından koşmamış. Ne olursa olsun polisin hakkı yok vurmaya. Silah ateşlemeselerdi. Ya da ayaklarına ateş etselerdi. Yakalasalardı, cezası neyse çekseydi. Ne hakları var öldürmeye? O zaman önüne gelen polis silah çekip, insanları öldürsün. Olur mu? Böyle adalet mi olur? Yarın bir başkasına bu şekilde yapacaklar” dedi.

Kaymakamlık ve Valiliğin herhangi bir açıklama yapmamasına tepki gösteren Kara, “Kimin fakirlerden haberi var? Kimin garibandan haberi var? Umurlarında değil. Ama onlardan biri olsaydı, Türkiye’yi ayağa kaldıracaklardı. Çünkü kimse garibanın, fakirin arkasında yok. Adı belli, soyadı belli, mahallesi belli. Polis bilmiyor mu ne yapıp, ne yapmadığını? Polis mafya mı olmuş? Ne olmuş? Biz davamızın arkasındayız. Peşini de bırakmayacağız” ifadelerini kullandı. Anne Hasine Kara da, “Oğlumu öldürdüler. Devlet öldürdü oğlumu. Ölene kadar takipçisi olacağım” diyerek tepki gösterdi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bu tür olayların bölgede sıkça yaşandığını belirterek, “Bunların keyfi yönetimle ve askeri zihniyetle Kürt sorununa yaklaşımda güvenlikçi anlayışla doğrudan bağlantısı vardır. Bu tür fiilleri işleyen güvenlik güçleri cezasız kalacaklarına inanıyorlar. Cezasızlık politikası bu acı olayları sıklaştırıyor. Bu olayın sorumlularının yargı önünde hesap vermesi konusunda takipçi olacağız.” diye konuştu.

403 ÖLÜM

Baran Tursun Vakfı'nın verilerine göre, 2007 ila 2020 yılları arasında faili polis olan 403 ölüm yaşandı. Ölenlerden 93'ü ise çocuk. Yaşanan ölümler ya polis kurşunu ya panzer veya polis aracı çarpmasıyla ya da polis merkezlerinde şüpheli bir şekilde meydana geldi.