Adeta tüm ülke işkencehane
Fotoğraf: Cumartesi Anneleri

HABER MERKEZİ

Bugün, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 26 Haziran 1997 yılında ‘İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme’nin yürürlüğe girmesinin ardından ilan edilen İşkence Görenlerle Dayanışma Günü. İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), ‘İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’nde yaptığı açıklamada ülkenin her yerinin işkence merkezi haline geldiğine dikkat çekti.


Açıklamada, ekonomiden toplum sağlığına kadar ülkenin tüm meselelerini güvenlik sorunu haline getiren iktidarın, her geçen gün daha da artan baskı ve kontrole dayalı yönetme tarzı sonucu, tüm Türkiye’nin adeta işkence mekânı haline geldiği kaydedildi. İşkenceyi önleme ve durdurma yükümlülüğünün öncelikle devletlere ait olduğu vurgulanan açıklamada, sıralanan taleplerin bir kısmı şöyle:

• Sıradan bir kural haline getirilmeye çalışılan cezasızlık politikalarına son verilmelidir.

• Her düzeyde yetkililer işkenceyi ve işkenceciyi öven, teşvik eden söylemlerden vazgeçmeli, uluslararası mekanizmaların tavsiyeleri doğrultusunda işkence uygulamaları kamuya açık bir şekilde kesin olarak kınanmalıdır.

• Gözaltı koşullarında usul güvenceleri eksiksiz olarak uygulanmalıdır.

• Kolluk Gözetim Komisyonu tarafsız ve bağımsız hale getirilmelidir.

• İşkenceye ilişkin iddialar hızlı, etkin, tarafsız bir şekilde soruşturulmalı, bağımsız heyetlerce araştırılmalı, adli yargılama süreçlerinin her aşamasında uluslararası etik ve hukuk kurallarına uygun davranılmalıdır.

adeta-tum-ulke-iskencehane-1033500-1.