Nesin Vakfı’nın yaklaşık 2 milyon TL’sine el konması büyük tepki çekti. CHP’li Özel “Bu hukuksuz karar bir an önce geri alınmalı” derken CHP’li Başarır da “Nesin Vakfı’na bu yapılan kabul edilemez” diye tepki gösterdi.

‘Adı Nesin Vakfı diye eziyet ediyorlar’
Nesin Vakfı’nı 1973 yılında Yazar Aziz Nesin kurmuştu. (Fotoğraf: Twitter\\@AzizNesinArsivi)

HABER MERKEZİ

Yazar Aziz Nesin tarafından kurulan ve bu yıl 50’nci yılını kutlamaya hazırlanan Nesin Vakfı’nın parasına el konulmasını ilk BirGün duyurdu.
Çatalca Kaymakamlığı, 12 Nisan 2022’de izinsiz yardım toplandığı iddiasıyla vakfın hesaplarını bloke etmişti. Kaymakamlık, 27 Aralık 2022 tarihinde ise vakfın banka hesaplarında bulunan 1 milyon 970 bin TL’nin Hazine’ye aktararak hesaplardaki blokeyi kaldırmaya karar verdi. Nesin vakfının parasına el konması ise büyük tepki çekti.


Sosyal medya hesabında BirGün’ün haberini paylaşan Manisa Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Nesin Vakfı'na yönelik bu hukuksuz karar bir an önce geri alınmalıdır. Nesin Vakfı'nı, çok değerli Aziz Nesin'in hatırasına uygun biçimde ve geleceğimiz olan çocuklarımız için yaşatmak hepimizin sorumluluğundadır” dedi.

'YAPILAN KABUL EDİLEMEZ'

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da şöyle tepki gösterdi: “Çatalca Kaymakamlığı, Aziz Nesin’in kurduğu Nesin Vakfı’nın banka hesabındaki yaklaşık 2 milyon TL’ye el koyarak Hazine’ye devretti. Ne olduğu belli olmayan yandaş tarikat ve vakıflara ülkenin kaynakları peşkeş çekilirken Nesin Vakfı’na bu yapılan kabul edilemez! Yazıklar olsun!”

Sanatçı Orhan Aydın da “Nesin Vakfı’nın banka hesaplarına el koyup yüzlerce çocuğun geleceğini karartan, vakıf bağışçılarını ötekileştiren Çatalca Kaymakamlığı suç işliyor! Vakıflar bağışlar ve desteklerle yaşar yaşatılır. Kaymakamlıklar siyasi partilerin ilçe başkanlıkları değildir” dedi.
Eski CHP Milletvekili Ceyhun İrgil ise “Adı Nesin Vakfı diye eziyet ediyorlar ama özü kimsesiz çocukları okutan ve meraklı gençlere matematik öğreten kendi üretimini yapan bir vakıf çiftliğidir. Onca kanun dışı ve usulsüz yarasız hatta demokrasi düşmanı vakıf varken Nesin Vakfıyla uğraşmaları siyasi kindar bir tutum…” ifadelerini kullandı.

VAKFIN ARAZİSİ TEHLİKEDE

Öte yandan Nesin Vakfı’nın Çatalca Gökçeali Mahallesi’ndeki 7 bin 955 metrekarelik arazisinin mülkiyetinin de kamuya geçirilmek isteniyor. Bu araziye dair süreç ise devam ediyor. İstanbul Valiliği yetkililerinin vakıf yetkilileri ile görüşüp yapıcı bir tutum izlediği ifade edilirken İçişleri Bakanlığı’na bağlı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün ise Nesin Vakfı üzerindeki baskısını arttırdığını belirtiliyor. Haber Merkezi