Bu haftanın iki konusu var. Birincisi Adil Kullanım Kotası ki buna yazı içerisinde ‘AKK’ diyeceğiz. İkinci konuysa internet hızımız. Geçen hafta kısa bir tatil için Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Erecek Köyü’ne gittim. Köyümüzde fiber internet bağlantısının olduğu dev kabin aktif bir şekilde çalışıyor görünüyordu. Nedense fiber bağlantı köyümüze kadar gelmiş ancak evlere fiber olarak dağıtılmamış. İstanbul’da anlıyorum, kazmak, izin almak zor. Köy yerinde neden böyle bir sıkıntı var anlamadım. 51 haneli yarısı boş olan bir köyden bahsediyorum. Neyse fiber interneti geçtim ADSL hattımı eve gelip açtığımda çok teknik hız detaylarına girmeyeyim, 1999’lu yıllarda gördüğümüz hızlara sahip bir performansla karşılaştım. Twitter’dan bir mesaj attığımda sağ olsun TTNET görevlileri hızlıca dönüş yaparak yardımcı olmaya çalıştılar. Santralda görevli arkadaş geç saatlere kadar benim eve varmamı beklemiş sorunu çözmek için hazırdı.

Şimdi işler karışıyor!

Görevli memur hız testini kablo ile bilgisayara bağlı olarak yapmamı istedi. “Olur” dedim herhalde bir şey deneyecek... Testi yaptım, gayet yeterli bir performans aldım. Memur arkadaşa teşekkür ederek telefonu kapattım. Biraz zaman geçti, cep telefonumdan internete gireyim dediğimde aynı düşük performansın devam ettiğini gördüm. Bilgisayarı bağlayarak test ettiğimde yine ortalama kalitede internet oracıkta duruyordu. Kablosuz bağlantı yaptığım zaman internetim yerlerde. Şimdi benim kafamdaki soruların başında günümüz teknolojisinde kaç kişi kablo ile internete bağlanıyor? Sahip olduğumuz neredeyse bütün cihazlar kablosuz internete bağlanacak şekilde tasarlanmış. Onları zaten kablo ile internete bağlama şansımız da yok. Benim kullandığım modem Airties marka gayet iyi bir model modem. Bu modemler TTNET wifi bağlantılarında mı sorun çıkartıyor? Şimdi huylandım ya bir kere tatil boyunca nereye gitsem wifi testine başladım bölgede. Sonuç tek kelime ile REZALET. Neredeyse hiçbir lokasyonda wifi hizmeti alamaz durumdayız. Sorduğumda mekân sahipleri modemlerini gösterdi. Hepsi birbirinden farklı model olmasına rağmen sorun aynı. Bu arada gittiğim yerlerde hiçbir yoğunluk yoktu, en fazla 3-5 kişi, zaten benden başkası internete girmiyordu bile. Bu arada şunu da görmüş oldum ki pek çok kişi internetin hızının bu kadar olduğunu zannediyor. Yok gibi bir şey. Bayram zamanı neler oluyordur kimbilir. Bu konuda bana ulaşmak isteyen konunun muhatabı herkesle görüşmeye açığım. Sorun nerede ne olur anlatın. Beni takip edenler görmüştür, bu olayların üzerine bir tweet daha attım. Bulunduğunuz bölgeyi, operatörü, hız testi ekran görüntülerini atmalarını rica edip AKK hakkındaki fikirlerini öğrenmek istedim.

Epey hız testi sonucu ve farklı bölge, operatör raporu geldi. Mobil operatör ve fiber interneti olanlar çoğunlukla durumlarından memnun görünüyorlar. Ancak diğer bağlantıları olanlar ve testlerini mobil cihazları ile kablosuz yapanların durumu içler acısı. Bu konu gerçekten çok ilgi çekici bir hal aldı benim gözümde. Zira mobil cihazımız ile yüksek hızlı internete cep telefonu operatörü dışında ulaşamıyorsak ne anladık biz bu işten?

Adil kota: Kanayan yara

AKK ile ilgili duruma gelince. Bu gerçekten Türkiye’de internetin kanayan yarası. Zaten sorunlarla dolu intenet dünyasında AKK üzerine tüy dikmiş durumda. Dünyada da AKK uygulanan bir yöntem ancak limitleri bizimki kadar az değil. Her şeyin online olduğu bu zamanda AKK limitleri gerçekçi seviyelere çıkartılmalı. Müziğimizi internetten dinliyoruz, dosyalarımızı buluta kaydediyoruz. Filmleri internetten izliyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki internetten video izleme her yıl katlanarak artıyor. Bildiğiniz gibi kotamızın en büyük gider kalemlerinden bir tanesi video. Oyun dünyası da bu konudan ciddi şekilde şikâyetçi. Bir oyun indirdiğinizde, iki yüksek çözünürlükte film izlediğinizde geçmiş olsun, kota bitti. Takipçilerim bu konuda gerçekten çok tepkili. Ben de tabii ki. Change.org’da konuyla ilgili bir imza kampanyası başlatılmış. Bu linkten imzanızı verebilirsiniz. Hatta vermelisiniz. Yaklaşık 30 bin kişinin daha desteği gerekiyor. https://goo.gl/3qGR8T .

Son olarak mobil operatörlere değineceğim. 1GB intenet paketi diye bir paket yok artık. İsteyene siz yine verin ancak sizden de artık hem makul fiyatlı hem de 10 GB, 15 GB gibi yüksek kapasiteli paketler çıkartmanızı bekliyoruz. Son 6 ayda kendimden biliyorum. Ofis ve evde wifi kullanmama rağmen mobil paketim sürekli ayı doldurmadan bitmeye başladı. Çevremdeki pek çok kişiden de aynı şikâyetleri alıyorum. 5G gelir gelmez biz 3-5 GB’mizin hakkını verelim şimdilik. İyi bayramlar, keyifli tatiller dilerim.