Sırp Skaljari Çetesi’nin lideri Vukotiç’in İstanbul Mecidiyeköy’de öldürülmesiyle ilgili iddianame tamamlandı. 91 sayfadan oluşan iddianamede 16 sanık hakkında kasten öldürmekten hapis cezası verilmesi isteniyor. Cinayetin profesyonelliği hayrete düşürüyor. Kavac Çetesi’nin lideri, Türk mafya gruplarıyla anlaşarak Vukotiç’in aracına GPS cihazları koydurmuştu. Onu sinyallerle adım adım izliyordu. Bunun görüntüleri cep telefonunda bulundu. Ayrıca biri İstanbul’da işlenmiş cinayet ve işkencelerin arşivi ele geçirildi.

Adım adım cinayet sinyalleri
Jovan Vukotiç. (Fotoğraflar: BirGün)

Türkiye dünyanın mafya üssüne dönüştü. Artık en kanlı ve yeraltı dünyasında dengelerin değiştiği cinayetler İstanbul’da işleniyor. Bunun en önemli örneği Sırp Skaljari Suç Örgütü’nün lideri Jovan Vukotiç’in İstanbul’da öldürülmesi oldu. Bu olayla ilgili iddianame tamamlandı.

Karadağ merkezli suç örgütünün lideri Vukotiç, Avrupa’daki kokain ticaretinin en önemli aktörlerinden biriydi. Düşmanı ise yıllarca birlikte kokain ticareti yaptıktan sonra büyük bir savaşa tutuştuğu Kavac Çetesi’ydi. 8 yıldır süren savaşta Avrupa’nın 7 ülkesinde 50’ye yakın cinayet işlendi. Araçlara bombalar konuldu, keskin nişancılar hedeflerini öldürdü. Paralı askerler, çetelerin tetikçileri olarak cinayetler işledi. İşkenceyle öldürülen çete üyelerinin cesetleri asitle yok edildi.

Vukotiç, 2018’de Antalya’da sahte kimlikle yakalanarak Sırbistan’a sınır dışı edildi. Oradan Karadağ’a iade edilmiş ve 15 ay sonra cezaevinden firar etmişti.

O tarihten sonra kayıplara karışmıştı.

CİNAYET GÜNÜ

Ta ki 8 Eylül 2022 günü saat 19.55’e kadar.

İstanbul’un en işlek noktası Mecidiyeköy’deki viyadükte trafikte bekleyen beyaz Opel marka otomobilin yanında üzerinde iki kişi olan motosiklet durdu. Arkadaki siyah kasklının açtığı ateşte Vukotiç öldürüldü. Yanındaki şoförü Emre Karaağaç yaralandı. Aracın arka koltuğunda ise 7 aylık hamile sevgilisi ve küçük çocuğu vardı. Tetikçilerin motosikleti araçların arasından hızla geçerek uzaklaşmıştı. Bu sırada şoför Emre Karaağaç, iki cep telefonunu kırarak uzak bir köşeye attı ve otomobilin plakalarını söktü. Kendi telefonundaki WhatsApp ve Signal programlarındaki yazışmalarının tamamını silmişti.

Avrupa’nın en kanlı mafya savaşlarından birinde Skaljari Çetesi’nin lideri Jovan Vukotiç öldürülmüştü.

15 GÜN SÜREKLİ TAKİP ETMİŞLER

İddianameye göre; kamera kayıtlarını inceleyen polis Vukotiç’in aracının, Ataköy’deki lüks rezidanstan çıktığı andan itibaren ‘35’ yani İzmir plakalı bir araç tarafından takip edildiğini belirledi. Bir dakikadan az bir süreyle peşindeydi. Bu araçta İzmir merkezli Binali Camgöz Çetesi’nin mensubu Furkan Yeşil ve sevgilisi Elanur Tuna vardı. Geçmişe dönük kamera ve otel kayıtları incelendiğinde Vukotiç’in 4 aydır takip edildiği belirlendi. Plaka Tanıma Sistemi kayıtları ‘35’ plakalı aracın 15 günden uzun süredir Vukotiç’in otomobilini adım adım izlediğini ortaya koydu. Vukotiç bir gişe ya da PTS olan yerden geçtikten dakikalar sonra takipteki araç görünüyordu. Bunun üzerine beyaz Opel’de detaylı arama yapıldı ve aracın altında iki, bagajında bir GPS takip cihazı bulundu.

Polis, otel kayıtlarını inceledi, Furkan Yeşil ve Elanur Tuna’nın 16 Ağustos’tan beri İstanbul’daki çeşitli otellerde kaldığını tespit etti. 23 Ağustos 2022 günü sabaha karşı 04.00’te Küçükçekmece’deki otelden çıkıp Vukotiç’in şoförünün oturduğu Küçükçekmece’deki sokağa gittikleri kamera kayıtlarından belirlendi. Bu sırada beyaz Opel’e GPS takip cihazlarını yerleştirmişlerdi. Ancak otomobilin bagajına GPS cihazını koymaları imkansızdı.

ŞOFÖR ŞÜPHELİ

Polis şoför Emre Karaağaç’tan şüpheleniyor. Telefon iletişim kayıtları incelendiğinde Elanur Tuna ile Emre Karaağaç’ın bir kez görüştüğünü belirledi. Telefonları aynı bazdan yüzlerce kez sinyal vermişti. Ayrıca Emre Karaağaç’ın suikasttan hemen sonra cep telefonlarını kırıp atması, araç plakalarını gizlemesi ve telefonundaki mesaj uygulamalarını silmesi şüpheleri büyütüyor.

Polis tetikçilerin ise İstanbul Beyoğlu merkezli Barış Boyun Çetesi’nin iki adamı olduğunu tespit etti: Emircan Sümer ve Yakup Soğan. Kamera kayıtlarından adım adım cinayet mahalline gelişleri belirlendi. Emircan Sümer yakalanırken Yakup Soğan izini kaybettirmişti. Barış Boyun ise çok sayıda cinayetten Kırmızı Bülten’le aranırken İtalya’da yakalandı. Ancak Türkiye’de siyasi baskı gördüğünü söyleyen Barış Boyun, ev hapsi kararıyla tahliye edildi.

KAVAC ÇETESİ İSTANBUL’DA

Soruşturmanın 10’uncu gününde, 18 Eylül 2022’de Organize Şube Müdürlüğü’nün mail adresine çok önemli bir ihbar geldi:

“Bu işi Kavac suç örgütü yaptı. Kırmızı Bülten’le aranan Zivkoviç, İstanbul’da saklanıyor. Bunu saklayanlardan bir tanesi Murat Polat bir tanesi Ayşe Sipahi diğeri de Asiye Yüksel. Zivkoviç’e barınma, araç ve telefon hattı temin ediyorlar. Bunlar İzmir’de mafya grubu olan Binali Camgöz ile bu işi organize ettiler.”

Yani, Vukotiç’i öldürten Kavac Çetesi’nin liderleri İstanbul’daydı ve cinayet öncesinde Türkiye’yi terk etmeyerek büyük risk almışlardı. Yakalanmayacaklarından çok emindiler.

Sarı lakaplı Radoje ZivkoviçSarı lakaplı Radoje Zivkoviç

HOLDİNG YÖNETİCİSİ YARDIM EDİYORDU

İhbarda onları sakladığı söylenen Murat Polat, demir ve sac ticareti ile müteahhitlik yapan bir şirketin sahibiydi. Asiye Yüksel ise holdingin yönetim kurulundaydı. Ayşe Sipahi ise bu holdingin çalışanıydı. Gözaltına alındılar, aynı gün Polonezköy’deki otele yapılan operasyonda ‘Sarı’ lakaplı Radoje Zivkoviç, yardımcısı Milan Vujotiç ve Pitbull lakaplı korumaları Zdravko Perunoviç yakalandı.

Radoji Zivkoviç, Kavac Çetesi’nin iki numaralı ismiydi. Ele geçirilen cep telefonu cinayetin delilleriyle doluydu.

GPS CİHAZLARI VE SİNYALLERİ TELEFONDA

22 Ağustos 2022’de GPS takip cihazlarını satın aldığı internet sitelerinin ekran görüntülerini almıştı. Bir gün sonra ise Binali Camgöz Çetesi’nin elemanları Furkan Yeşil ve Elanur Tuna, bu cihazları Vukotiç’in park halindeki otomobiline sabaha karşı yerleştirmişti.

‘Sarı’, ertesi gün yanı 23 Ağustos 2022’de yine ekran görüntüsü almıştı. Bu kez Vukotiç’in otomobilinin GPS uydu cihazından takibini görüntülemişti. Beyaz Opel marka araç Kadıköy Fikirtepe’deydi.

Binali CamgözBinali Camgöz

30 Ağustos 2022’de alınmış ekran görüntüsünde ise GPS otomobilin Küçükçekmece’de olduğunu gösteriyordu. 2 Eylül’de ise otomobil Bahçelievler’deyken ekran görüntüsü almıştı.

Ve cinayet günü… 8 Eylül 2022’de Vukotiç’in öldürülmesine dakikalar kala düşmanı, Kavac Çetesi lideri Radoje Zivkoviç onun aracının ilerleyişini cep telefonundaki GPS takip cihazından izliyordu. Aracın hangi hızla gittiği bile yazıyordu. Ekranın görüntüsünü çektiğinde cinayet mahalline sadece birkaç kilometre kalmıştı. Telefonunda bu görüntü de ele geçirildi.

İddianamede bir tanık, cinayetten sonra bir kişinin cep telefonuyla can çekişen Vukotiç’i çok yakından kaydettiğini anlattı. Bu kişinin görüntüleri katillere gönderdiğinden şüpheleniliyor. Ancak kimliği tespit edilemedi.

HEDEF OTOMOBİLİN TAKİP FOTOĞRAFLARI

Kavac Çetesi’nin iki numaralı ismi ‘Sarı’nın telefonunda Vukotiç’in öldürüldüğü aracın önceden çekilmiş fotoğrafları da bulundu. Bir AVM otoparkında ve sokakta park halinde otomobilin fotoğrafları çekilmişti. Cinayetin işlenmesinden saatler önce 8 Eylül 2022 günü saat 01.26’da Furkan isimli kişi, Radoje Zivkoviç’e bu otomobilin park halindeyken çekilmiş fotoğrafını yollamıştı. Bu da telefonda bulundu. Ayrıca ona Türkiye’deki işlerinde yardım eden Aysel Yüksel’in cep telefonunda Vukotiç’in kullandığı otomobilin fotoğrafları bulundu. Bu fotoğraflar 27 Haziran 2022 tarihinde kayıt edilmişti.

KARADAĞ’DAKİ CEZAEVİNDE MAFYA ORTAKLIĞI

Bu sırada Türk polisi, Karadağ güvenlik güçleriyle bilgi paylaşıyordu. Kavac Çetesi ile işbirliği yapan Binali Camgöz, İzmir’deki FETÖ Borsası iftiracısı Ahmet Kurtuluş’un öldürülmesi nedeniyle Kırmızı Bülten’le aranırken Karadağ’da yakalanmıştı. Vukotiç Suikastı’ndan 3 ay önce 6 Temmuz 2022’de cezaevine konulmuştu. Karadağ güvenlik güçleri, Binali Camgöz’ün cezaevinde Kavac Çetesi mensuplarıyla kaldığını bildirdi. Koğuşa yapılan baskında iki cep telefonu ele geçirildi. Yani Binali Camgöz, cezaevinden cinayet planına katılmış ve talimatlar vermişti. Bu cinayet için Kavac Çetesi’nden 1.5 milyon Euro aldığı öne sürülüyor.

Vukotiç Cinayeti ile ilgili 91 sayfalık iddianamede 16 sanığa kasten öldürmekten hapis cezası verilmesi isteniyor. Ayrıca örgüt yöneticiliği ve üyeliği ile örgüte yardım suçlamalarından ceza talep ediliyor.

***

SARI’NIN İŞKENCE VE CİNAYET ARŞİVİ

‘Sarı’ lakaplı Radoje Zivkoviç’in yakalandığı otel odasında sadece cinayetin adım adım sinyalleri ve Vukotiç’in öldürüldüğü aracın fotoğrafları çıkmadı. İddianameye göre; el konulan ‘Sarı’ya ait flash bellekte işkence ve cinayet görüntüleri vardı. Kurbanları, Skaljari Çetesi’nin üyeleriydi.

Üstelik İstanbul’da işlenmiş başka bir cinayetin izlerine de ulaşıldı. Skaljari lideri Vukotiç’in sağ kolu Risto Mijanoviç, 2020 yılından beri kayıptı. İstanbul Emniyeti’ne defalarca kayıp başvurusu yapılmıştı. ‘Sarı’nın otel odasında ele geçirilen bir telefondaki şifreli haberleşme sisteminde Risto’nun pasaport fotoğrafları bulundu. 12 Kasım 2020 tarihli bu fotoğraflar Radoje Zivkoviç’e gönderilmişti. Yani düşmanlarının elindeydi. Karadağ İstihbaratı’ndan alınan bilgiye göre; Risto Mijanoviç, 9 Kasım 2020 tarihinde İstanbul’da işkence yapılarak öldürüldü.

Radoje Zivkoviç, cinayete dakikalar kala GPS takibinin ekran görüntüsünü almış. Bu da cep telefonunda bulundu. Radoje Zivkoviç, cinayete dakikalar kala GPS takibinin ekran görüntüsünü almış. Bu da cep telefonunda bulundu.

Bu deliller kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yeni bir soruşturma başlattı. İstanbul Sarıyer’deki lüks sitede Kırmızı Bülten’le aranan Avrupa’nın büyük uyuşturucu baronlarından Zeljko Bojaniç yakalandı. Villasının bahçesinde Risto’nun cesedi kazı yapılarak arandı ancak bulunamadı. Bu soruşturmada Hakan Kaptan isimli bir Türk de şüpheliler arasında. Henüz iddianame hazırlanmadı. Bu cinayeti Radoje Zivkoviç ve yardımcısı Milan Vujotiç’in organize ettiği belirlendi.