Garibe Gezer’in cezaevinde gördüğü baskı, KHK’yle ihraç edilen Fatma Demirel’in OHAL Komisyonu’ndan aldığı ret kararı hayatlarına neden oldu. Sendika temsilcileri ve avukatlar, “Ölüme götürülüyorlar” dedi.

Adım adım ölüme götürülüyorlar

Fotoğraf: Fatma Demirel- Garibe Gezer - Aysel Tuğluk

Dilan Esen

ADALET sistemi can alıyor. Kocaeli Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in ölümüne tepkiler sürerken kanun hükmünde kararnameyle işinden ihraç edilen ve geçen hafta OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurusu reddedilen sağlık emekçisi Fatma Demirel, yaşamına son verdi. 2016 yılında tutuklanan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un durumu ise ciddiyetini koruyor.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi'nde çalışırken kanun hükmünde kararnameyle görevinden ihraç edilen sağlık emekçisi 48 yaşındaki Fatma Demirel, Diyarbakır’daki evinde yaşamına son verdi. Uzun bir süre işsiz kalan Demirel’in iş aradığı belirtildi. Demirel’in üyesi olduğu Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Yıldız Ok Orak, “İhraç bir kadını ekmeğe muhtaç etmek bir devlet açısından doğru bir tavır değil. Maalesef bu travmayı tolere edebilme düzeyi farklı. Fatma arkadaşımızın 90’lı yıllarda cezaevinde kalma süreci var. Bununla ilgili tedaviler de almıştı. Eşinden ayrılmış, liseye giden genç bir kızı vardı. KHK’yle ihraç olup özel hastanelerde çalışarak hayata tutunmaya çalışıyordu. Komisyondan geçen hafta ret almıştı” dedi.


KOMİSYON LAĞVEDİLMELİ

OHAL Komisyonu’nun verdiği ret kararlarına tepki gösteren Orak, “Komisyonun ne olduğunu bile bilmiyoruz. Hukuki bir komisyon değil. İnsanlar hâlâ o umudu yaşıyorlar, bekliyorlar. Bir an önce bu dosyaların görüşülmesi insanların aklanması bu komisyonların derhal lağvedilmesi, herkesin işine dönmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘İNTİHAR ETTİRİLDİ’

26 yaşındaki Garibe Gezer, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticiliği yaparken 2016’da tutuklandı. Kocaeli Kandıra Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan Gezer’in üç kişilik hücreye geçme talebi reddedildi. Gezer, 9 Aralık'ta hücresinde ölü bulundu. Cezaevi yönetimi, Gezer’in intihar ettiğini iddia etti. Gezer’in cenazesi önceki gece toprağa verildi. Avukatları ise Gezer’in adım adım ölüme sürüklendiğini söyledi.

Gezer’in avukatlarından Jiyan Tosun, adli tıp raporunun henüz gelmediğini hatırlattı. Tosun, “Garibe aylardır tek başına tutuluyordu. İdareye tek başına kalmak istemediğini söylemişti. Sesini duyurabilmek adına hücresini bile yakmıştı. F tiplerinde bırakılan herkes için bu geçerli. Adım adım ölüme götürüldü. İntihar bile olsa intihar ettirildi” dedi.

Kandıra Cezaevi’nde çok sayıda intihar girişiminin yaşandığına dikkat çeken Tosun, şöyle konuştu: “Bir insanın bütün ömrünü orada geçirecek olmasına dayanması çok zor. Biz cenazeye göndermeye çalışırken Kocaeli Terörle Mücadele Şube’ye bağlı polisler cenazeyi tutan bir kadını tutup çekmek istedi. Cenazeye eşlik edilmesine de engellemek istediler. Dirisine saygı göstermeyip ölüme sürüklediler ölüsüne de saygı göstermediler. Bu bile geride kalanlara bir zulümdür.”

TUĞLUK RİSK ALTINDA

Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ise büyük sağlık sorunları yaşıyor. Hafıza kaybı sorunu yaşayan Tuğluk, günlük işlerini tek başına yapamaz halde. Aysel Tuğluk’un avukatları, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle müvekkillerinin bir an önce tahliyesini istedi ancak bu talep İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından reddedildi.

Tuğluk’un durumuna da dikkat çeken Av. Tosun, şöyle konuştu:

“Cezaevindeki kadınların aktarımına göre Aysel Hanım’ın durumu çok hassas. Demans hastası. Adli Tıp’a sevk edilmesi gerekiyor. Cezaevinde kalan diğer kadınlar idareyle görüşmeye çalışıyorlar. Talepler kabul edilmiyor. Aysel Hanım’ın güvende olabileceği bir ortamda olması gerekiyor. Cezaevinde tecrit koşullarında kalması uygun değil. Özellikle Garibe’nin olayından sonra hepsi sarsılmış durumda. Ne yazık ki cezaevlerinden cenazeler çıkıyor. Cezaevleri korkunç durumda. Bunun en bariz örneğini de Garibe bize isyanıyla gösterdi."