Adıyaman'da 25 bin gençten sadece 3 bini üniversiteye yerleşti

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, okulların açılması yaklaşırken bugün bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tudere “Lise öğrencileri istediği okul seçimini yapamıyor, yerleşemeyen öğrencilere imam hatipler, meslek okulları ve özel okullar işaret ediliyor. İnsanlar bu ekonomik gerekçelerle çocuklarını okula göndermekten dahi vazgeçiyor. 25 bin gençten ise sadece 3 bini üniversiteye girebildi. Sistemin sürekli değişmesi, eğitim niteliğinin düşmesiyle birlikte üniversite gençlerimiz için bir hayal olacak” diye açıklamada bulundu.

Yapılan basın açıklamasında eğitim alanındaki sorunlara değinen Abdurrahman Tutdere “Liselere geçiş sınavlarında da ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Her yıl değişen sistemden mustarip olan yine gençlerimiz oluyor. Nitelikli liselerin sayısı geçtiğimiz yıl Merkez ilçemizde 6’ya kadar düştü. Bunun karşılığında proje okulların, meslek liselerinin, İmam Hatiplerin sayısı arttı. Bir örnek vermek gerekirse, Sağlık Meslek Lisesi, nitelikli statüde değil dolayısıyla Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’ne göre kayıt yaptıran öğrenciler bu okula gitmek zorunda kalıyor. Peki, herkes sağlık görevlisi olmak zorunda mı? “ dedi.

Liselerin yarısının İmam Hatip Lisesi’ne dönüştüğünü kaydeden Tutdere “Adıyaman’da liselerin yarısı imam Hatip Lisesi’ne dönüştürüldü, dönüşmeyen bazı okulların da proje okulu adı altında İmam Hatip Lisesi Programı uyguladığını biliyoruz. Bizler İmam Hatip Lisesi açılmasına karşı değiliz, ama ihtiyacı kadar açılması gerektiğini savunuyoruz. Aileler çocuklarını bu okullara göndermek zorunda bırakılıyor. İmam Hatip okullarını neredeyse zorunlu kılmanın bir diğer sonucu da ailelerin çocuklarını özel okullara göndermek zorunda bırakılmasıdır “diye vurguladı.

ÖĞRENCİLER MECBUR ÖZEL OKULLARA GİDECEK

Eğitim-İş Sendikası raporlarına göre geçtiğimiz yıllarda 200-300 bin dolayında özel okul öğrencisi varken, bu yıl bu rakam 1,5 milyonun üzerine çıkmıştır. İstediği liseye gidemeyen öğrenci, ileride yaşamak istediği mesleği seçememekte, istediği üniversiteye de gidememektedir. Önümüzdeki yıllarda üniversiteye Adıyaman’da üniversiteye girebilen öğrenci sayısının daha da azaldığını göreceğiz. Üniversite okumak hayal olacak. Öğrenciler istediği mesleği yapabilmek için mecbur özel okulları tercih edecek.

Tutdere “2018 yılı rakamlarına göre, Adıyamanda üniversite sınavına giren 25 bin 866 öğrencinin sadece yarısı yani 12 bin 245’ i tercih yapabilmiştir, bu rakamında yarısı yani 7 bin 791’i lisans ve ön lisans olmak üzere bir üniversiteye kaydını yaptırabilmiştir. Günün sonunda sınava üniversite hayalleri ile giren 25 bin 866 öğrenciden sadece 7 bin 791’i üniversiteye kayıt yaptırabilmiştir. Bu öğrencilerden ise sadece 3 bin 731’i 4 yıllık bir üniversitede okuyabilmektedir “ dedi.

Öğrencilerin artık Adıyaman’da kalmak istemediğinden yakınan Abdulrahman Tutdere “Bu durum, sadece Adıyaman’ın değil, Türkiye’deki üniversite seviyesindeki öğrencilerin ve eğitim sisteminin de alarm verdiğini gösterir niteliktedir. Sorun bununla bitmiyor; Şehrimizdeki Adıyaman Üniversitesini tercih eden ya da yerleşebilen öğrenci sayısı sadece 1888’de kalmıştır. İkinci sırada tercih edilen şehir ise İstanbul olmuştur. Bu durum gençlerin büyük şehirlere gitmek istediklerini gösteriyor. Maalesef yatırım eksiklerimizle, sosyal ve kültürel olarak vadettiklerimiz onlara yetmiyor “ diyerek konuşmasını sonlndırdı.