AdkoTurk’te grev başladı

Deniz Güngör

Tekirdağ Çerkezköy’de faaliyet gösteren sebze, tavuk, köri çeşnili hazır makarnalar üreten Indomie Adkoturk fabrikasında, Tekgıda-İş sendikasıyla örgütlenen işçiler yetki almalarına rağmen patronun sözleşme masasına oturmaması üzerine dün greve çıktı. “Sözleşme masasına oturana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuşan işçiler fabrika önünde grev çadırını kurdu.

İşverenin engelleme çabalarına karşı haklı mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirten işçiler, grevlerinin ilk günü için “Bu bizim bayramımız” ifadelerini kullandı. Sendikalaşma sürecinde işten çıkarılan 8 işçiden Mine Uzun “Bizi işten çıkardıklarından beri direnişteyiz. Bu 129’uncu günümüz. Şimdi grev var. İlk günü. Bugün bizim bayramımız” diye konuştu.

Fabrika içerisinde işverenin, emekçilere yaptığı baskılara karşı örgütlenerek güçlendiklerini belirten Mine Uzun, “İşveren, sendikalı olmayan işçilere, sendikalı olanlara karşı baskı yapmaya zorluyor” dedi. İşverenin, örgütlenen işçileri göz hapsine aldığını ve çalıştıkları bölgeleri devamlı değiştirdiğini söyleyen Uzun, “Biz burada emeğimiz ve ekmeğimiz için mücadele ediyoruz. Ancak işveren, sendikalı olduğumuz için bizi terör örgütüne üye olmakla suçluyor” ifadelerini kullandı.

Sendikaya üye olan işçi sayısının yüzde 70’i geçtiğini ve fabrika içerisindeki emekçilerin korktuğu için alana gelemedikleri aktaran Uzun, “Hakkımızı alana ve sendikamızla beraber fabrikaya girene dek mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

GELECEKLERİ İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR

Grev alanında fabrikada çalışan işçilere seslenen Tekgıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, “Bizler dışarıdaki arkadaşlarımız ile beraber fabrikanın önündeyiz. Kadın ve erkek arkadaşlarımızla çocuklarımız, geleceğimiz, ekmeğimiz ve onurumuz için mücadele ediyoruz” dedi. Fabrika içerisinde işverenin mobbingine ve tehditlerine karşı işçilerin yanlarında olduklarını söyleyen Durdu işçilere seslenerek: “Sendika korkusundan panolara astıkları ikramiye tekliflerine inanmayın” diye konuştu. Indomie Adkoturk işvereninden işçilerin haklarını alacaklarını belirten Durdu son olarak şunları söyledi: “Sizin inancınızla, sizin gücünüzle, işçilerin çalınan haklarını Indomie yöneticilerinden, patronlarından söke söke alacağız.”