Erdoğan yeni Adli Yıl mesajında “yeni rejimin” yargının bağımsızlığına ve tarafsızlığına katkı sağlayacağını iddia ederken, yargı örgütleri “adli yıl adaletsizlikle başlıyor” yanıtını verdi

Adli Yıl, bu sene de adaletsizlikle başlıyor

BENSU MARACI

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün başlayacak olan yeni Adli Yıl dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, yasama ve yürütme ile birlikte yargının da gelişmesine, güçlenmesine, bağımsızlığına ve tarafsızlığına katkı sağlayacaktır” dedi.

Ülkesinin ve milletinin birliğini, dirliğini, bekasını gaye edinen, adil bir şekilde hüküm veren, gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız bir yargının işleyişini güçlendirme konusunda kararlı olduklarını iddia eden Erdoğan, “Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki ‘cihana adalet armağan etmek için’ yola çıkan bu millete hizmet eden tüm yargı mensupları, tarafını daima ‘hukukun üstünlüğünden’ yana seçmek zorundadır” ifadesini kullandı. Erdoğan, Türkiye’nin adalet altyapısını ve mevzuatını geliştirme yönünde atılan adımların, yargı mensuplarının “hukuk devleti” ilkesi doğrultusunda çalışmalarını daha kolay bir şekilde yürütmelerini sağlamaya yönelik olduğunu vurguladı.

HSK’den ‘kıyamet gün’lü mesaj
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz ise hâkimlere “Aynı nitelikte olan davalarda farklı farklı kararlar verilmesinin, adalete olan inancı zayıflatacağı” uyarısında bulundu. Yılmaz, Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda hakimlere, “Unutma; kıyamet günü Allah’ın gölgesinde öncelikli olarak şu kimseler yer alacaktır; hak kendisine sunulduğunda hakkı kabul edenler, kendilerinden istenildiğinde cömertçe harcayanlar ve insanlar arasında hükmettiklerinde kendilerini onların yerine koyup tarafsız hüküm verenler” diye seslendi.

Vekiller tutukluyken adalet olmaz
CHP İstanbul eski Milletvekili Barış Yarkadaş, “Bu Adli Yıl da binlerce kişinin haksız tutukluğu ile başlıyor. Başta Enis Berberoğlu, Eren Erdem ve Selahattin Demirtaş olmak üzere onlarca siyasetçinin yanı sıra, üniversitelerin binlerce öğrencisi de talimatlı yargı düzeninin mağduru olarak cezaevinde tutuluyor. Siz hangi ‘Adalet’ten söz edeceksiniz” dedi. Yarkadaş, cezaevlerinde artık yer kalmadığını ve kapasitenin çok üstüne çıkıldığını da söyledi.

***

Saray’a bağlanan, adalet sağlayamaz

adli-yil-bu-sene-de-adaletsizlikle-basliyor-505639-1.Yargıçlar Sendikası Eski Başkanı Mustafa Karadağ: Yeni sistemin yargının güçlenmesine, bağımsızlığına ve tarafsızlığına katkı sağlayacağı cümlesi şimdiye kadarki kararnamelerle çelişiyor. Adalet Bakanlığı’nın her bir üyesinin atamasının direkt olarak Cumhurbaşkanı tarafından yapıldığı bir yargının, bağımsızlığa hizmet ettiğini söyleyemeyiz. Anayasa Mahkemesi kararlarına uymak yerine Cumhurbaşkanının verdiği beyanlara uyulduğu açıkça görünür halde. Bu durumda bağımsızlık hissinin yoğunlaşmasının aksine idareye olan bağlılığın arttığını görüyoruz. Adalet Bakanlığı’na hukuk eğitimi almamış, iktidarın belirlediği kişiler yerleştiriliyor. Böylelikle her şeyin Saray’a bağlandığını görüyoruz. Adalet, armağan edilmez. Adalet, çoğulcu demokrasiyle sağlanan bir olgudur ve toplumsal anlaşmayla elde edilir.

***

Soyut açıklama değil, icraat lazım
adli-yil-bu-sene-de-adaletsizlikle-basliyor-505640-1.Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan: Soyut açıklamalar yerine somut veriler, eylemler görmeliyiz. Yargının uygulamayla güçlendirilmesi gerek. Açıklamalar, bağımsız yargı ile çelişmekte. Hukukun üstünlüğü öngörülerek yargı ve yürütme eylemleri yapılmalıdır. Yine yeni bir Adli Yıl’a girerken bağımsız yargının temsilcileri olarak, yargının gücünün zorba kurallarının değil, hukukun kurallarının işlemesini isteyen, yargının durumunu dert edinen, bizlerle aynı kaygıyı taşıyan, derdimizi dert edinen yargı bileşenlerinin çoğalacağı bir yargı temenni ediyoruz. İktidarların siyasetlerini yargı üzerinden şekillendirdiği kararların verilmeyeceği bir Adli Yıl geçirmek tüm dileğimiz.

***

Hukukun değil, iktidarın üstünlüğü sağlandı

adli-yil-bu-sene-de-adaletsizlikle-basliyor-505641-1.YARSAV kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu: Bu açıklamayla birlikte yargının da vasıfsızlaştırıldığını görüyoruz. Mecliste çoğunluk olan iktidar nedeniyle yürütme tek adamlığa göre biçimleniyor. Yargı bağımsızlığı 2010 ve 2017 Anayasa değişiklikleriyle son buldu. Değişikliklerin ardından hukuk üstünlüğü askıya alınıp, iktidar üstünlüğü kendini gösterdi. Bu şekilde devam edecek yeni bir adli yıl başlıyor ancak, Erdoğan tam tersi şekilde bir açıklamada bulundu. Mesajla ülkenin yürütme ve yargı durumunun alakası yok, çünkü yürütme ve yargı unsurlarını denetleyecek bir çoğulculuk mevcut değil. Yargının halka güvence olmak yerine iktidarın ne dediğini önemseyen bir olguya dönüştüğünü görüyoruz. Böyle bir söylemde bulunuluyorsa yargıda zaten iktidar kuşatması vardır diyebiliriz.