İstanbul’da ESP, SGDF ve SKM'ye dönük yapılan operasyonda gözaltına alınanlar Çağlayan Adliyesi'ne getirilirken, adliye önünde yapılan basın açıklamasında "Faşizmi yıkacağız" denildi. Adliyeye sevk edilen 20 ESP'li mahkeme tarafından serbest bırakıldı

Adliyeye sevk edilen ESP’liler serbest bırakıldı

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, SGDF Eş Başkanı Alev Özkiraz ile ETHA Muhabiri Pınar Gayıp'ın da aralarında olduğu 20 kişinin gözaltına alınmasını Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde protesto edildi. Adliye önünde yapılan açıklamalarda operasyonların talimatla yapıldığına dikkat çekilerek gözaltına alınanların serbest bırakılması talep edildi.

Gözaltına alınanlardan 13'ü savcılık tarafından ifadeleri alınmadan tutuklanmaları, 7'si ise adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edildi. ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, SGDF Eşbaşkanı Alev Özkiraz ile ETHA muhabiri Pınar Gayıp'ın da aralarında olduğu 20 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

TÜMÜKLÜ: HİÇ KİMSE BİZİ YOLDAŞLARIMIZIN CENAZESİNE KATILMAKTAN ALIKOYAMAZ

Serbest bırakılanları adliye önünde aileleri ve partililer alkışlarla karşıladı. Adliye önünde kısa bir açıklama yapan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Hiç kimse bizi yoldaşlarımızın cenazesine katılmaktan alıkoyamaz. Faşizmin karşısında her yerde dövüşmeye devam edeceğiz. Bu mücadele büyüyor ve büyümeye devam edecek. Biz kazanacağız" dedi.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve Sosyalist Kadın Meclisleri'ne (SKM) dönük başlattığı soruşturma kapsamında çok sayıda kişinin evi basılarak gözaltına alınmıştı. ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ESP üyeleri Hüseyin İldan, Çınar Altan, Ömer Sinan, Hıdır Yılmaz, Emrah Topaloğlu, Zeynep Gerçek, İbrahim Gerçek, SGDF Eş Başkanı Alev Özkiraz, SGDF üyeleri Ela Deniz Albayrak, Özge Doğan, Nazlı Yöyler, Yaren Tuncer'in yanı sıra ETHA muhabiri Pınar Gayıp ve HDP PM üyesi Helin Yılmaz da gözaltına alınan isimler arasındaydı.

Gözaltına alınan isimler İstanbul Çağlayan Adliyesi'ne getirildi.

ESP, SGDF ve SKM üyeleri adliye önünde basın açıklaması düzenlerken, gözaltına alınanların serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

'7 HAZİRAN’DAN BU YANA BASKILAR DEVAM EDİYOR'

Adliye önünde yapılan açıklamada ilk sözü ESP Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran aldı. Türkiye'de mücadele eden kesimlere ya adliye önlerinde ya da mezarlık kapılarında beklemenin dayatıldığını söyleyen Taşkıran, "7 Hazirandan bu yana savaş ve işgal politikalarıyla yeni yaşam mücadelesi bertaraf edilmeye çalışılıyor. Ama biz yeni bir yaşam için birlikte mücadele etmeye devam ediyoruz. Haklarımızı bölemeyecekler. Bu mahpus kapılarından özgürlüğün kapılarını açmak için mücadele ediyoruz. Yoldaşlarımızı almak için buradayız, biz onların sesine ses olmak için buradayız onları yalnız bırakmayacağız" diye konuştu.

Ardından HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu konuştu. "Bu Saraylarda adalet yok, adaletsizlik var. Gece yarısı arkadaşlarımızın evlerine haksız bir şekilde gözaltı operasyonları yapılıyor" diyen Uğurlu, "AKP-MHP bloku her geçen gün kan kaybederek toplumdaki karşılığını kaybetmeye başladı. Ezilen kesimin hakkı olanları talep ediyoruz. Tüm baskılara rağmen Türkiye'de yaşayan kesimlerin hak ettiği barışı, adaleti, özgürlüğü alacağız. Şunu bilsinler zindanları bizleri yıldıramayacak. Buradan Türk halkına seslenmek istiyorum; bu suça ortak olmayın, gelin bu güzel coğrafyayı yaşanır hale getirelim. Korku nasıl öğrenilen ve öğretilen bir şey ise cesaret de öğrenilir. Korkmayın, alanlarda, sokaklarda bir araya gelelim. Biz bu adaletsiz saraylardan ve zindanlardan arkadaşlarımızı çekip almasını biliriz. Son sözü biz söyleyeceğiz, mutlaka kazanacağız" ifadelerini kullandı.

'ARKADAŞLARIMIZ SARAYIN TALİMATIYLA ALINDI'

SGDF Eş Genel Başkanı Deniz Bahçeci ise şunları söyledi:

“Sarayın talimatı ile gözaltına alınan arkadaşlarımız için buradayız. Saraya karşı söz söyleyen kim varsa aynı faşist cendere ile karşılaşıyor. Kürt halkına dönük savaş politikaları devam ediyor, Kürtler helikopterlerden atılıyor, Alevilerin evleri işaretleniyor, AKP yaşam alanlarımızı rant uğruna sermayeye peşkeş çekiyor ancak bizlerin mücadelesini durduramıyor. Biz mücadele etmekten, sokakta olmaktan asla ve asla vazgeçmeyeceğiz. Baskılar gençliği susturamayacak.”

Yapılan operasyonla gözaltına alınan Çınar Altan'ın babası Bahadır Altan ise çocuklarının arkasında olduğunu söyledi. "Onlar onurlu bir gelecek için mücadele ediyor” diyen Altan, "Onların eline takılan kelepçe binlerce insanı bir araya getirecek. Biz çocuklarımıza özgür bir ülke bırakamadık ama bizim çocuklarımız kendi çocuklarına özgür bir gelecek bırakacak. Gençler onurlu bir iş yapıyorsunuz, faşizmin gözünün içine içine bakın, geri adım atmayın” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Evrensel, İleri Haber, ETHA | Fotoğraf: Evrensel