Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı

Adnan Selçuk Mızraklı'ya hapis cezası

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapisle cezalandırıldı.

31 Mart yerel seçimlerinde HDP’den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ve 19 Ağustos’ta İçişleri Bakanlığınca görevden alınan eski Adnan Selçuk Mızraklı, hakkında yürütülen terör soruşturması kapsamında 21 Ekim 2019'da gözaltına alınmıştı.

selcuk-mizrakli-ya-hapis-cezasi-698779-1.

Hakkında 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında hapis cezası istenilen Mızraklı'nın katılmadığı duruşmada avukatları Zülal Erdoğan, Mehmet Emin Aktar, Cihan Aydın ve Muhsin Bilal hazır bulundu.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına Mızraklı, Kayseri 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) katılmayı reddetti.

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında Mızraklı'nın cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

Avukatları Mızraklı'nın tahliyesi yönünde karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Mızraklı'yı "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl 4 ay 15 gün hapisle cezalandırdı.

HDP'DEN TEPKİ: CEZALANDIRILAN KÜRT HALKININ SEÇME VESEÇİLME İRADESİDİR

Mızarklı hakkında 9 yıl 4 ay hapis cezası ile ilgili HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından bir açıklama yaptı. Açıklamada "İnsanlık tarihi zorbalıkların, gaddarlıkların ama aynı zamanda onurlu mücadelelerin ve kazanımların da tarihidir. Partimiz ve halkımız zulme ve baskılara karşı güçlü bir demokrasi mücadelesini yükseltme azminden vazgeçmeyecektir" denildi.

HDP'nin açıklaması şu şekilde

"19 Ağustos 2019’da halk iradesine yapılan kayyım darbesiyle görevinden uzaklaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanımız Dr. Adnan Selçuk Mızraklı, 22 Ekim 2019 tarihinde tutuklanmıştı.

Düzmece iddianameler ve asılsız iftiracı/itirafçı beyanlarıyla 140 gündür Kayseri Cezaevinde rehin tutulan Selçuk Mızraklı’ya, bugün yapılan duruşmada iktidara biat etmiş yargının aldığı kararla 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Selçuk Mızraklı, Diyarbakır’ın seçilmiş, hakikatli iradesi ve yüz akıdır. Selçuk Mızraklı şahsında yargılanan ve cezalandırılan, bizatihi Kürt halkının seçme ve seçilme hakkıdır.

Halkımızın iradesine vurulan kelepçeleri bugüne kadar tanımadık, bundan sonra da tanımayacağız.

İnsanlık tarihi zorbalıkların, gaddarlıkların ama aynı zamanda onurlu mücadelelerin ve kazanımların da tarihidir. Partimiz ve halkımız zulme ve baskılara karşı güçlü bir demokrasi mücadelesini yükseltme azminden vazgeçmeyecektir. "

Mızraklı, Diyarbakır'da %62,93 oy oranıyla büyükşehir belediye başkanı seçilmişti.

selcuk-mizrakli-ya-hapis-cezasi-698775-1.

Mızraklı'ya ceza verilen soruşturmada delil olarak Diyarbakır'da düzenlenen basın açıklamalarına katılması, PKK'lilerin cenazelerine katılması ve ailelerine taziye ziyaretlerinde bulunması, KHK ile ihraç edilenlere belediyede iş vermesi gibi olaylar gösteriliyor.