Nevşehir Belediye Başkanlığı Yardımcılığı’ndan geçen yıl istifa eden AKP’li Bektaş Demir’in şirketi, AKP’li Üçhisar Belediyesi’nden ihale aldı. Bektaş Demir’in hâlâ AKP’den meclis üyesi olması ‘etik’ tartışması yarattı.

Adrese teslim ihale AKP’liye

Uğur ŞAHİN

AKP’li Rasim Arı’nın Nevşehir Belediye Başkanlığı'ndan istifa etmesinin ardından görevinden ayrılan başkan yardımcısı Bektaş Demir’in şirketi, Nevşehir’in Üçhisar Belediyesi’nin “pazarlık” usulüyle düzenlediği ihaleyi kaptı. Kentteki kamu kurumları ile yerel yönetimlerinden toplam 11 ihale alan Demir’in hâlâ AKP’den meclis üyesi olması etik tartışmalara neden oldu.

YİNE PAZARLIK USULÜ

Nevşehir’in AKP’li Üçhisar Belediyesi 18 Şubat’ta “Satış Üniteleri ve Ahşap Bank” almak için ihale açtı. İdare işin maliyetini 720 bin TL olarak belirledi. Kamu ihalelerinde “istenmeyeni eleme aracı” olarak kullanıldığı gerekçesiyle eleştirilen pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihaleyi Bektaş Demir’in şirketi kazandı. Açılan ihaleden dört gün sonra, 22 Şubat’ta Üçhisar Belediyesi ile Bektaş Demir’in şirketi arasında 720 bin TL’lik sözleşme imzalandı.

HÂLÂ MECLİS ÜYESİ

AKP’li belediyenin ihalesini alan Bektaş Demir, Nevşehir Belediye Başkanı AKP’li Rasim Arı’nın yardımcısıydı. Arı’nın geçen yıl ocak ayında 'sağlık nedenlerini' gerekçe göstererek görevinden istifa etmesinin ardından Demir de Nevşehir Belediye Başkan Yardımcılığı görevinden 5 Şubat 2021’de ayrılmıştı. Ancak Demir hâlâ Nevşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li üye olarak görev yapıyor. Belediyeden ihale alan AKP’li Bektaş Demir’in Nevşehir Belediye Meclis Üyesi olması ise ‘etik’ tartışması yarattı.

KAMUDAN 11 İHALE ALDI

Üstelik Demir’in aldığı ilk ihale de bu değil. Demir, son 11 yılda kentteki yerel yönetimler ile kamu kurumlarından 2 milyon 249 bin TL’lik 11 ihale aldı. O ihaleler şöyle:

► MHP’li Nevşehir Kaymaklı Belediyesi’nden 380 bin 738 TL’lik üç ihale.

► AKP’li Nevşehir Ürgüp Belediyesi’nden 277 bin 493 TL’lik üç ihale.

►AKP’li Nevşehir Acıgöl Belediyesi’nden 455 bin 540 TL’lik bir ihale.

► AKP’li Nevşehir Kozaklı Belediyesi’nden 297 bin TL’lik bir ihale.

► Demir, bunların dışında Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’ndan da 118 bin TL’lik 2 ihale aldı.

ŞAİBELERE NEDEN OLUR

31 Mart seçimlerinin ardından Nevşehir Belediye Meclisi’ninö 2. Başkan Vekili olarak görev yapan Bektaş Demir’in aldığı ihaleye ilişkin BirGün’e konuşan CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, “Belediye meclis üyelerinin bu tür ihalelere girmesi etik açıdan da yasal olarak da aslında uygun değil. Çünkü bu durum kamuoyunda şaibelere neden olur” dedi.

ZENGİNLEŞME ARACI

CHP’li Başkan Gülmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer insanlar siyasete girdiyse ve belli bir konuma da geldiyse bu tür değer yargılarına göre hareket etmesi gerekir. Biz siyasetin ve partilerin zenginleşmek için araç olarak kullanılmasına karşıyız. Biz bu duruma karşıyız.”