Af Örgütü: Boğaziçi Üniversitesi protestocuları derhal serbest bırakılmalı

DİDEM MERCAN
Fotoğraflar: Batuhan Avacado

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara katıldıkları gerekçesiyle 5 Ocak 2021’den itibaren yapılan ev baskınlarıyla en az 30 kişinin gözaltına alınmasının ardından Af Örgütü Türkiye Şubesi yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Af Örgütü, kötü muamele iddialarının hızlı, bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturulması çağrısında bulundu.

Gözaltındaki kötü muamele iddialarına ilişkin Af Örgütü Türkiye Şubesi bugün yaptığı açıklamada, ‘’Uluslararası Af Örgütü’nün mevcut görüntüler üzerine yaptığı incelemeye göre kolluk kuvvetleri, protestoculara karşı biber gazı ve tazyikli su kullandı. Bazı öğrenciler yerlerde sürüklendi, darp edildi ve ters kelepçelendi. Bazı öğrenciler kampüs önünde gözaltına alınıp bir süre sonra serbest bırakıldı’’ ifadelerine yer verdi.

En az 30 protestocunun gözaltına alındığını belirten Af Örgütü, ‘’basına yansıyan ifadeler ve Uluslararası Af Örgütü’nün gerçekleştirdiği görüşmelere göre, evine baskın düzenlenen en az bir kişinin başına kaskla vurulması suretiyle darp edildiği, iki kişinin gözaltında çıplak aramaya maruz kaldığı ve bazı kişilerin cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimleri nedeniyle gözaltında ayrımcılığa uğradığı iddia edildi. 6 Ocak 2021 günü saat 16.00 itibarıyla en az 20 kişinin hala gözaltında tutulduğu öğrenildi’’ dedi.

"İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE İDDİALARI SORUŞTURULMALI"

af-orgutu-bogazici-universitesi-protestoculari-derhal-serbest-birakilmali-825782-1.

Barışçıl toplanma hakkı, Anayasa’nın ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin koruması altında olduğunu ve kolluk görevlileri de dahil olmak üzere devlet yetkililerinin bu hakkın kullanılmasını sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan Af Örgütü, ‘’ Devletler, barışçıl toplanma hakkının kullanılmasını yasalar aracılığıyla olduğu kadar uygulamada da bilfiil kolaylaştırmakla yükümlüdür. İşkence ve diğer türde kötü muamele hem iç hukuk hem de uluslararası insan hakları hukukuna göre kesinlikle yasaktır’’ dedi ve ekledi:

"Uluslararası Af Örgütü olarak yetkililere, anayasal haklarını kullanmak isteyen barışçıl protestoculara engel olunmaktan vazgeçilerek, haklarını kullanmalarının kolaylaştırılması, anayasal haklarını kullandıkları için gözaltında tutulan protestocuların derhal serbest bırakılması; protestolar ve gözaltı işlemleri sırasında ve gözaltı sürecinde gerçekleştiği iddia edilen işkence ve diğer türde kötü muamele iddialarının hızlı, bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturularak, sorumluların adil şekilde yargılanması çağrısında bulunuyoruz.’’