Af Örgütü: İhraçlar için çözüm yok

SULTAN SOYSAL

Uluslararası Af Örgütü, OHAL sürecinde çıkarılan KHK’lerle kamu görevlerinden ihraç edilen yaklaşık 130 bin kişinin ihraç edilen süreçlerini ele alan yeni bir rapor yayımladı. İlk raporunda ihraçların keyfi yapıldığını açıklayan örgüt, ikinci raporunda Olağanüstü Hal İnceleme Komisyonu üzerinde çalıştıklarını açıkladı. ‘Dönüşü Olmayan İhraçlar’ adı altında açıklanan raporda keyfi olarak ihraç edilen ve kamu çalışmaları yasaklanan yaklaşık 130 bin kamu çalışanın olduğunu ve bu ihraçların aileler üzerinde yıkıcı etki yarattığı belirtildi.

KHK ihraçları keyfi
Örgüt adına açıklamalarda bulunan Türkiye Strateji ve Araştırma yöneticisi Andrew Gardner şu ifadelere yer verdi: “Olağanüstü hal inceleme komisyonu 2017 Ocak tarihinde kuruldu. Ama halen 130 bin kişi adalet arıyor. Bu kurulan komisyon bir çözüm değil. Gerçek bir itiraz mekanizması değil. Çünkü ilk raporumuzda belirttiğimiz gibi hiçbir bireysel gerekçe olmadan insanlar KHK ile keyfi olarak ihraç edildi. Komisyonun bu kararlarının keyfi olduğu açık. Bazı kamu çalışanları haklarındaki iddialar kanıtlanmadan terörist ilan edildi.

Çözüm göremiyoruz
Olağanüstü inceleme komisyonu bir çözüm değil, yeni bir çözüm gerekiyor. Aynı zamanda İdare mahkemelerinden umudumuz yok. Komisyon zaten hükümetin verdiği kararın dışına çıkmamıştır. Komisyon Bank Asya’da bir hesabın varsa para yatırmışsan demek ki terörist örgütle bir bağlantınız var diyor. İdari mahkemede de zaten hükümetin seçtiği 4 hakim bakacak. Bu mantığın dışına çıkılamaz. Türkiye’de olağanüstü inceleme komisyonu, idari mahkemeleri, bölgesel mahkemeler, Anayasa mahkemesine kadar bir çözüm gözükmüyor.”