Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemi nedeniyle online yapılacak G20 zirvesi için, Riyad tarafından ‘kadınların güçlendirilmesi’ başlığının sunulmasının ardından, Uluslararası Af Örgütü, ülkede kadın hakları kampanyalarına öncülük eden aktivistlerin cezaevinde tutulduğunu hatırlattı ve G20 liderlerine Suudi Arabistan’ın kendisini aklamasına izin vermemeleri çağrısında bulundu.

Af Örgütü’nden G20 liderlerine: Suudi Arabistan’ın kendisini aklamasına izin vermeyin

DİDEM MERCAN

Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde 21- 22 kasım tarihlerinde yapılacak olan G20 zirvesinde ‘kadınların güçlendirilmesi’ gündem başlıklarından biri olarak yer alacak. Uluslararası Af Örgütü bugün bir açıklama yaparak zirvede ele alınacak kadın haklarının gerçek anlamda masaya yatırılması çağrısında bulundu. G20 gündemi için kadınların güçlendirilmesi başlığı sunulurken, kadın hakları kampanyalarına öncülük eden aktivistlerin cezaevinde tutulduğu veya kovuşturmaya uğradığı hatırlatıldı.

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklama ile, G20 liderlerini, 2018’de insan hakları çalışmaları nedeniyle tutuklanan Luceyn Haslul, Nesime el-Seda, Samar Bedevi, Nouf Abdülaziz ve Maya el-Zahrani’nin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısına katılmaya davet etti.

SUUDİ YETKİLİLERİ AKLAMAYIN

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Lynn Maalouf konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Suudi yetkililer için G20 Zirvesi son derece kritik. Bu zirveyi reform gündemlerini dünyaya tanıtmak ve ülkenin ticarete açık olduğunu göstermek için bir vesile olarak değerlendiriyorlar. Diğer yandan, gerçek reformcular parmaklıklar ardında tutuluyor” dedi. Maalouf, sözlerini şöyle sürdürdü:

“G20 liderleri, Suudi Arabistan hükümetinin kendini aklama anlatısına katılmak yerine, bu zirveyi, kadınların güçlendirilmesine olan bağlılıkları nedeniyle özgürlüklerini kaybeden cesur aktivistleri savunmak için bir fırsat olarak kullanmalıdır.”

SUUDİ ARABİSTAN’IN GERÇEK REFORMCULARI CEZAEVİNDE

Suudi Arabistan’da kadınların araç sürme hakkını savunan aktivistler arasında olan Luceyn Haslul, Samar Bedevi’nin hala tutuklu olduğuna dikkat çeken Af Örgütü, beş kadın aktivistin de halen cezaevinde tutulduğunu, bazıların işkenceye maruz kaldığını, kötü muameleye uğradığını ve hücre hapsinde tutulduğunu belirtti.

Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, ‘Suudi Arabistan’ın G20 Dönem Başkanlığı açıklandığından bu yana Suudi yetkililer kadınların istihdam imkanlarıyla ilgili yeni girişim reklamları yapıyor ve başkanlık gündeminin kadınlar ve kız çocukların güçlendirilmesine “sıkı sıkıya bağlı” olduğunu öne sürüyor’ dedi.

2030 VİZYONU YETERLİ BULUNMUYOR

Suudi Arabistan 2017’de ekonomisini çeşitlendirmeyi, kadınlar ve gençler için daha geniş imkanlar yaratmayı hedefleyen 2030 Vizyonu’nu açıklamıştı.

Bu haftaki zirve öncesinde Suudi Arabistanlı bir grup aktivist ise “Halkın Reform Vizyonu” olarak adlandırdıkları bir video yayınladı. Aktivistler videoda yetkililere adım atma çağrısında bulundukları 13 insan hakları sorununu ele alıyor. Girişimin öncülerinden Abdullah Alaoudh videoyu, “Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonunda eksik olduğunu düşündüğümüz bölüm” olarak tanımladı.

“Halkın Vizyonu,” tüm düşünce mahkumlarının serbest bırakılması, kadınların ve göçmenlerin haklarına saygı gösterilmesi, ölüm cezasının kaldırılması ve Yemen’deki uluslararası hukuk ihlallerine son verilmesi için çağrı yapıyor.

“Bu hafta sonu Suudi yetkililer, iş fırsatları yakalamak ve siyasi takdir kazanmak için cezaevindeki aktivistlerin savunduğu reformlar hakkında konuşacak” diyen Lynn Maalouf, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“G20 liderlerini, bu duruma karşı çıkmaya çağırıyoruz. Suudi Arabistan’da insan hakları için mücadele etmeyi sürdüren aktivistler reformların gerçek sesidir. Yetkililer aktivistleri kilit altına almak yerine seslerine kulak vermelidir.”