AFAD Başkanı Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bin 96, yaralananların sayısının ise 107 bin 204 olduğunu bildirdi.

AFAD açıkladı: Depremlerde can kaybı 50 bini aştı

Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AKP Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, geçen hafta, depremlerden etkilen 11 ilin yanı sıra deprem riski olan İstanbul, Bingöl ve Dersim'in belediye başkanlarıyla valilerinin dinlenmesi için komisyona önerge verdiklerini hatırlattı.

Deprem riski altında yer alan tüm illerin dinlenmesi gerektiğini belirten Veysel Eroğlu da komisyonun söz konusu illerin belediye başkanı ve valilerinin dinlenmesi için 28. dönemde geniş kapsamlı bir komisyonun kurulmasının teklif edilmesini önerdi.

Konuşmaların ardından depremlere ilişkin sunum yapan AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremin hemen ardından 2 bin 309 AFAD arama kurtarma personeli, 90 ülkeden 11 bin 488 uluslararası arama kurtarma personeli ve 21 bin 453 ulusal arama kurtarma personeli olmak üzere toplamda 35 bin 250 arama kurtarma personelinin deprem bölgesindeki çalışmalara aktif bir şekilde katıldığını söyledi.

Toplam 26 bin 32 enkazda arama kurtarma çalışması yapıldığını, Birleşmiş Milletler INSARAG'a bağlı arama kurtarma personelin yüzde 85'inin deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmasına katıldığının dile getiren Sezer, afetin ilk günü bölgeye sevk edilen gönüllü sayısının 11 bin olduğunu daha sonraki dönemde bu sayının 35 bin 409'a yükseldiğini belirtti.

DEPREMLERDE CAN KAYBI 50 BİN 96'YA ULAŞTI

Kahramanmaraş merkezli depremlerin can kaybına ilişkin de bilgi veren Sezer, "Depremlerde can kaybımız 50 bin 96 ve yararlılarımız da 107 bin 204. Allah rahmet eylesin. Yaralı vatandaşlarımıza da geçmiş olsun." dedi.

"1 MİLYON 895 BİN 348 HASAR TESPİTİ YAPILDI"

Depremden etkilenen 11 ilde ticaretin yeniden canlanması ve hayatın normale dönmesi için yıkılan iş yerlerinin yerine yenilerinin yapılmasının önemli bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Sezer, "Bu noktada 11 ilimizde 57 lokasyonda 10 bin 570 iş yeri yapımı planlanmıştır; bununla ilgili olarak bütün il ve ilçelerimizde çalışmalar devam etmektedir" diye konuştu.

Hasar tespit çalışmalarının birçok ilde tamamlandığı bilgisini veren Sezer, şu ana kadar 1 milyon 895 bin 348 binanın hasar tespitinin yapıldığını, bunlardan 303 bin 455 bina, 887 bin 293 bağımsız bölümün acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve yıkık olarak tespit edildiğini sözlerine ekledi.