Dünyadaki sol partiler, depremdeki ölümlerin nedeninin kapitalizm olduğunu vurguladı.

Afetin nedeni kapitalizm

Derleyen: Umut Can FIRTINA

Yunanistan Komünist Partisi

İnsan hayatını korumanın devasa potansiyeline rağmen, tüm imkanlarını büyük sermayeye, askeri silahlanmaya ve emperyalist savaşlara kurban ediyorlar. Bunun bedelini de insanlar canıyla ödüyor.

Yugoslavya Komünist Partisi

Depremzedelere daha etkin yardım yapılması gerekiyor. Yaptırımlar, insanların felaketlerden acı çekmeye devam etmesi için bir gerekçe olamamalı. Suriye halkı içinde bulunduğu savaşta yeterince acı çekti.

Şili Komünist Partisi

ABD emperyalizminin önderliğindeki NATO, 2’nci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük savaş makinesine milyarlarca dolar harcarken, bu devasa meblağları ölüme karşı yaşam çalışmalarına aktarmadı.

Irak Komünist Partisi

Türkiye, Suriye ve Irak Kürdistan Yönetimi’ndeki depremzedelere yardımlar yapılması gerekiyor. Irak hükümeti de acilen kurtarma ekiplerini bölgelere göndermeli. Şimdi dayanışma zamanı.

İran Halk Partisi

Yolsuzluklar, yönetimsel kabiliyetsizlikler, coğrafik konumu itibarıyla dayanıklı olması gereken yeni binaların bile yıkılmasına sebep oldu. Deprem öncesi de sonrası da kötü yönetim etkili oldu.

Belçika Komünist Partisi

Kârı her şeyin üstünde tutan kapitalist sistemde, bilim ve kaynaklar insan yaşamının korunmasında kullanılmıyor. Türkiye’deki sosyalistlerin depremzedelerle dayanışma çalışmalarını selamlıyoruz.