İzmir’de yaşanan deprem sonrası örnek dayanışma gösteriliyor. Demokratik kitle örgütleri’ler, dayanışma gönüllüleri ve birçok parti alanda çocuklarla oyun oynamaktan depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamaya kadar pek çok faaliyet yürütüyor.

Afette dayanışma yaşatır

BERKAY SAĞOL

İzmir’de yaşanan deprem sonrası ülkenin birçok noktasından yardımlar gelmeye devam ederken bölge halkı büyük bir dayanışma örneği sergiliyor. Birçok siyasi parti, örgüt, demokratik kitle örgütleri ve dayanışma gönüllüsü depremzedelerin yardımına koşuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Ulaş Aydın, gördüğü en büyük dayanışma örneği olduğunu belirterek, “İzmir’in tüm ilçeleri, Türkiye’nin her yerinden ve yurtdışından yardımlar geliyor. Bu benim şimdiye kadar gördüğüm en büyük dayanışma örneği. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı bütün yardımların ana merkezi. Çadırlarda yaşayan yurttaşların ihtiyaçları, İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları tarafından her gün tespit ediliyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor “ diye konuştu.

SOL Parti İzmir İl Başkanı Semih Taşcan ise depremzedelerin ilk andan beri yanlarında olduklarını vurgulayarak, “Dayanışma Gönüllüleri olarak depremin ilk anından itibaren evleri yıkılan, evine giremeyen ve parklarda yaşamak zorunda kalan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Öncelikli olarak bağış yapılan ve kendi temin ettiğimiz malzemelerle oluşturduğumu hijyen paketlerinin günlük olarak parklarda dağıtımlarını yapıyoruz” dedi.

ÇOCUKLARIN SÜRECİ ATLATMALARI ÖNEMLİ

Mühendis ve hukukçulardan kurdukları ekiple hasarlı binalar ve yapılması gereken işlemlere ilişkin halkı bilgilendirdiklerini belirten Taşcan, “Maddi desteklerden ziyade daha önemli olan okula gidemeyen ve arkadaşlarından ayrı kalan çocukların bu süreci en az travmayla atlatabilmelerini amaçlıyoruz. Bunun için oluşturduğumu ekipler haftanın her günü 2 farklı parkta çocuklarla çeşitli etkinlikler yapmakta. Üniversite öğrencisi arkadaşlarımız ve kadın arkadaşlarımız bu süreçte büyük emek harcamakta. Dayanışmanın rant ve talan düzenine karşı koruyacağına inanıyoruz” diye konuştu.

OYUNCAKLARINI GÖNDERENLER VAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi gönüllülerinden olan ve Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda çalışan Ertaç Kalkan ise, “Ben burada gelen tüm malzemeleri kalem kalem kayıt altına alıyorum. Daha sonra bu ürünler binaya taşınıyor. İzmir’deki çadır alanlarına dağıtımı yapılıyor. Çadırda yaşayan insanların talepleri hemen karşılanıyor. Aklınıza gelmeyecek yerlerden yardımlar geliyor. Küçük çocuklar kumbaralarındaki paraları boşaltıp gönderiyorlar. Oyuncaklarını gönderenler var. Bu çok büyük gurur verici bir durum” ifadelerini kullandı.

***

KOLLUK KUVVETLERİ RAHATSIZ OLDU

Dayanışma için İzmir’in birçok bölgesinde stant kuran gönüllüler gözaltına alındı. Emniyet güçleri AFAD, Kızılay ve İzmir Büyükşehir Belediyesi dışında tüm kurumların alanı boşaltmasını istedi. Duruma tepki gösteren bazı yurttaşlarla kolluk kuvvetleri arasında arbede çıktı. Yaşanan arbedenin ardından Bayraklı 75. Yıl Parkı’nda beş Halkevi üyesi ile Öğrenci Kolektifleri üyesi iki üniversiteliyi gözaltına aldı.