Taliban’ın Afganistan'ı cehenneme çevirdiğini Afgan gazeteci Zainab Ahmedi, “Bu gericilik hayatımızı kararttı. Kadınların Taliban rejiminde bir yeri olmayacak. Kadınlar için Taliban rejimi asla değişmeyecek ve kadınlar asla iyi bir geleceğe sahip olamayacak. Afganistan’da gazeteciler ve aktivistler de güvende değil” dedi.

Afgan gazeteci Zainab Ahmedi: Gericilik hayatımızı kararttı, kimse güvende değil
Taliban’ın Afganistan’ı yenide ele geçirmesinin yıldönümünde kadınlar rejimi protesto etti. Polis kadınlara ateş açtı.

Deniz GÜNGÖR

Afganistan’ı terk etmeden önce ülkede yayın yapan Tamadon TV’de çalışan Afgan kadın gazeteci Zainab Ahmadi BirGün’e konuştu.

Taliban’ın Kabil’e girmesinin ardından son 1 yılda Afganistan’da birçok şeyin değiştiğini söyleyen Ahmadi, “Kız çocuklarının okula gitmesine izin verilmiyor. Mart ayında kız çocuklarının okullarının tekrar açılması için ‘İslami iklimin oluşturulması gerektiğini’ söylemişlerdi. Ancak şimdi kız çocuklarının gizlice eğitim aldığı bir iklim yarattılar. Bu gericilik hayatımızı karartı” dedi. Ofislerde çalışan pek çok kadının işlerinden istifa etmek zorunda kaldığını hatırlatan Ahmadi, “Kadınlar olarak kendimizi güvende hissetmiyoruz. Kadınların ülkeyi terk etmesine izin verilmiyor. Kadınlar yıllarca eğitimlerini aldıkları işlerinden istifa etmek zorunda kaldı. Afganistan’da sadece kadınlar da değil, gazeteciler ve aktivistler güvende değil. Yeni neslin ne en ufak bir umudu ne de motivasyonu kaldı eğitimleri konusunda. Birçok bu süreç içerisinde işsiz kaldı. Bazıları yoksulluktan bazılarıysa patlamalar nedeniyle yaşamını yitiriyor” ifadelerini kullandı.

Kadınların hapis hayatı yaşadığını belirten Ahmadi, “Afganistan’da birçok sorunumuz var, Taliban’dan sonra Afganistan’ın çehresi çok hızlı bir şekilde değişti ancak bizi en çok korkutan burada yaşanan sorunlara dünyanın kayıtsız kalması. Taliban’ın kuralları altında kadınlar evlerinde hapis hayatı yaşıyor çünkü ‘erkek’ olmadıkları için çalışmalarına izin verilmiyor. Burada kadın olmak çok zor; okula gitmene izin verilmiyor, dışarıda tıpkı erkeklere tanındığı gibi kadınların çalışmasına izin verilmiyor. Ülkeden ayrılamıyorsun ve burka giymek zorunda bırakılıyorsun” diye konuştu.

Zainab Ahmadi, GazeteciZainab Ahmadi, Gazeteci

"KORKMUYORUZ, MÜCADELE EDECEĞİZ"

Taliban’ın gelmesiyle birlikte 20 yıl edindikleri tüm hakların birer birer ellerinden alındığını söyleyen Ahmadi şu şekilde konuştu: “Taliban kadın hakları için kılını bile kıpırdatmayacak. Eğer dünya Taliban’ı tanırsa bunun sonuçları en çok kadınları etkileyecek. Afgan kadınlar olarak yalnız bırakıldık. Haklarımız için sokağa çıkmamıza eylem yapmamıza izin verilmiyor. Eylem yapanlar Taliban tarafından tutuklanıyor ve bu insanların akıbetleri hakkında en ufak bir bilgi edinemiyoruz. Ama korkmuyoruz ve mücadele edeceğiz.”

Afganistan'da Taliban'ın iktidara geldiği 15 Ağustos gününü 'Kara Gün' ilan eden kadınlar, başkent Kabil'de sokağa çıktı. Taliban güçleri, "Ekmek, iş ve özgürlük" sloganı atan kadınlara şiddet uyguladı.

Afganistan’ın belirli bölgelerinde patlamalar yaşandığına dikkat çeken Ahmadi, “Özellikle Kabil’de patlamalar sonucu binlerce insan hayatını kaybetti ki bunların çoğu Hazara halkındandı. Okullardaki öğrenciler dahi güvende değiller. Yoksulluk doruk noktasına ulaştı. İnsanlar işsiz ve aç. Taliban bir cadı avı yaparcasına eski hükümet yetkililerini öldürüyor. Şu anki Afganistan bizim bildiğimiz Afganistan değil” dedi. Taliban’ın Maliye Bakanlığı’nda çalışan kadınlara “Yerinize işinizi yapacak erkek akrabalarınızı getirin” dediğini hatırlatan Ahmadi, “Kadınların hiçbir zaman Taliban hükümetinde bir yeri olmayacak. Kadınlar için Taliban rejimi asla değişmeyecek ve kadınlar asla iyi bir geleceğe sahip olamayacak” ifadelerini kullandı. “Gelişmelerden bihaber olan gericiler nasıl bir ülke yönetebilir ki?” diye soran Ahmadi son olarak şunları aktardı: “ABD’nin geri çekilmesinin ardından Taliban geride ne kaldıysa ele geçirdi ancak ele geçirdikleri bu ekipmanları nasıl kullanacaklarını bile bilmiyorlar. Dünyadaki her gelişmeden çok uzaklar. Hükümeti ele geçirdiler ve ülkedeki milyonlarca insanın kaderiyle oynuyorlar. Gazetecilerin ifade özgürlüğü kalmadı. Kamera karşısında yüzlerini kapatmak zorundasınız. Artık Afganistan’da hiçbir şey eskisi gibi değil.”