20 yıl önce Afganistan’dan kaçarak Türkiye’ye gelen aktivist Valvala Jalal, Taliban’ın 2001’de gerçek yüzünü dünyaya gösterdiğini hatırlatarak “Bizler başımıza neler geleceğini çok iyi tecrübe ettik ve biliyoruz” dedi.

Afgan kadınlar Taliban’ı iyi biliyor

Aycan KARADAĞ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Atölye Kültür Sanat İşbirliğiyle hafta sonu Uluslararası Kadın Sempozyumu düzenlendi. İki gün süren sempozyumda farklı coğrafyalardan kadınlar kendi ülkesindeki mücadelelerinden deneyimlerini aktardı.

İpekyolu Derneği Başkanı Afganistanlı kadın aktivist Valvala Jalal, sempozyumun ardından Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesini ve ülkede kadınların yaşadıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 29 yaşındaki Valvala Jalal, isminin anlamının ‘gürültü-patırtı’ olduğunu söyledi. Jalal, doğduğu dönem ülkede iç savaş olduğunu için böyle bir ismin verildiğini anlattı. Doğduğu yıldan beri her Afganistanlı kadın gibi mücadele ettiğini söyleyen Jalal, 2001 yılında Afganistan’da Taliban’ın yönetiminin yönetimi ele geçirmesiyle ailesiyle birlikte ülkeden kaçarak Türkiye’ye geldiğini ifade etti.

TALİBAN AFGANİSTAN’I KARANLIĞA GÖMDÜ

Taliban’ın tekrar yönetimi ele almasıyla birlikte verdikleri mücadelenin tamamen karanlığa gömüldüğünü ifade eden Jalal, Afganistan’ın kolaylıkla bu karanlıktan çıkabileceğini düşünmediğini söyledi. Jalal, “Taliban her ne kadar kadınlara karşı onlara haklarını vermek istese de aslında biz Afgan kadınları başımıza neler geleceğini çok iyi tecrübe ettik ve biliyoruz. Şimdiki Taliban yönetiminin de asla değişeceğini düşünmüyorum” dedi.

Afganistan’da kadınların mücadele ettiklerini vurgulayan Jalal, “Afganistan’da hayat durdu. İnsanlar korkudan dışarı çıkamıyor, özellikle de kadınlar. Afganistan’da kadınlar yıllardır hakları için mücadele ediyor. Kadınlar insan hakları, eğitim ve iş hayatına katılmak için mücadele veriyor. Bu sürede kadınlar Maalesef Taliban yönetimi, kadın haklarına verdiği değer ortada” ifadelerini kullandı.

KADINLARIN TEK DOSTU YİNE KADINLAR

Taliban’ın ılımlı davranmasının politik olduğuna dikkat çeken Jalal, “Dünya liderleriyle iyi ilişkiler kurmak için şimdilik ılımlı bir politika güdüyor. Bu tamamen çıkarları içindir. Çıkarları bittiği gibi gerçek yüzünü gösterecektir. Bundan dolayı kadınlar din, dil ve ırk ayırt etmeden birbirlerine kucak açmalıdır. Kadının kadından başka dostu yoktur” diye konuştu.

ATATÜRK GİBİ BİR LİDERİMİZ OLSAYDI

Türkiye’deki kadın haklarının kuşatma altında olduğunu belirten Jalal, “Kadınların elde ettiği haklar unutulmaya çalıştırılıyor. Yeni kuşak kadınlar haklarını biliyor ve bunun için mücadele ediyor” dedi.

Atatürk’e olan hayranlığını dile getiren Jalal şu ifadeleri kullandı: “Ben dokuz yaşımdan sonra Atatürk’ü tanımaya başladım. Tanıdığım günden beri de Atatürk’e çok büyük bir hayranlık duyuyorum. Maalesef biz Afgan kadınları olarak hiçbir zaman Atatürk gibi bir lidere sahip olamadık. Türk kadınlarının 98 yıldır sahip olduğu özgürlük bize verilmiş olsaydı acaba biz Afgan kadınları nerede olurduk, neler başarmış olurduk? Ben okula bile gidemedim ancak umudum vardı belki kızım benim istediklerimi yaşayacak, o özgürlüğü yaşayacak diye düşündüm ama şu son iki aydır maalesef bütün umutlarımız, verdiğimiz 20 yıllık mücadele tamamen karanlığa gömüldü. Bu karanlıktan da kolay kolay çıkacak gibi görünmüyoruz.”