ABD Başkanı Donald Trump, bir ABD askerinin de öldüğü Kabil’deki saldırıdan dolayı Taliban’la devam eden barış görüşmelerini durdurduğunu duyurdu. Taliban ise ‘barış karşıtı’ olmakla suçladığı ABD’nin kayıplarının süreceğini açıkladı

Afganistan’da barış başka bahara kaldı

ABD Başkanı Donald Trump, bir ABD askerinin de öldüğü Kabil’deki saldırı nedeniyle Taliban heyetiyle Katar’ın başkenti Doha’da süren barış görüşmelerini durdurduğunu Twitter hesabından açıkladı. Trump, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Taliban liderleri ile Camp David’de yapılması planlanan gizli görüşmelerin de iptal edildiğini duyurdu.

TRUMP TALİBAN'I SUÇLADI

ABD Başkanı, “Önemli bazı Taliban liderleri ve Afganistan Cumhurbaşkanı, bu pazar günü ayrı ayrı Camp David’e geleceklerdi. Onlar bu gece ABD’ye geliyorlardı. Fakat maalesef, yanlış bir koz elde etmek amacıyla onlar (Taliban), Kabil’de 11 kişinin ve bizim de bir askerimizin hayatına mâl olan saldırıyı üstlendiler. Derhal bu görüşmeyi iptal ettim ve barış görüşmelerini durdurdum" diye konuştu.

Trump, kendi pozisyonunu güçlendirmek için bu tür saldırıların işe yaramayacağını kaydederek, “Bu çok önemli barış görüşmeleri boyunca eğer bir ateşkeste mutabık olmayıp 12 masum insanı da öldürüyorlarsa, demek ki anlamlı bir anlaşma için müzakere gücüne sahip değiller. Daha kaç on yıllarca savaşmaya istekliler?” ifadelerini kullandı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Gani’nin ABD ile Taliban arasında yürütülen müzakere sürecini görüşmek üzere ABD’ye yapacağı ziyareti ertelediği, dün Amerikan basınına yansımıştı.Geçen hafta 9’uncu barış görüşmesini tamamlayan ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, anlaşma metnini Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile paylaşmıştı. Halilzad, Kabil’de bir televizyon kanalına verdiği demeçte, Taliban ile aylar süren görüşmelerin ardından bir taslak anlaşmaya varıldığını, ABD’nin ülkedeki 5 üssünü 135 gün içinde kapatarak 5 bin askerini çekeceğini açıklamıştı.

TALİBAN, ABD'NİN ATEŞKES İSTEĞİNİ REDDETTİ

Taliban, yaptığı açıklamada ABD’nin barış karşıtı olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, “Bu görüşmelerin durdurulması en çok ABD’lileri etkileyecektir. Görüşmeler Cumartesi gününe kadar gayet sorunsuz bir şekilde ilerliyordu ve taraflar 23 Eylül’de tekrar görüşme konusunda anlaşmaya varmıştı” ifadelerini kullandı.

Edinilen bilgiye göre ABD son görüşmeler sırasında Taliban’dan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile görüşmelerini ve ateşkes ilan etmelerini talep etti. Taliban Yüksek Şurası’nın ise ABD’nin aniden getirdiği bu teklifleri reddettiği öğrenildi.