Afganistan’da barış için Rusya devreye girdi

Taliban’ın Katar’da bulunan siyasi ofisinin temsilcisi Muhammed Sohail Shaheen’in başkanlığındaki heyet Moskova’da temaslarda bulundu. Rusya, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD ile Taliban arasında yapılan barış müzakerelerinin askıya almasının ardından müzakerelerin süreceğine dair umudunu koruyor. Rusya’nın bu müzakerelerin öldüğü değil askıya alındığı yönünde açıklama yaparak yapıcı mesaj vermesi üzerine Taliban, Moskova ile hemen temasa geçti.

BARIŞ İNSİYATİFİ ABD'DEN RUSYA'NIN ELİNE GEÇTİ

Bölge ülkelerini de dahil ederek Afganistan yönetimi ile Taliban arasında barış görüşmelerini organize eden Rusya, ABD’nin kararı sonrası Taliban’ın adresi oldu. Moskova yönetimi, organize edilen bu toplantılara ABD’nin de dahil olması için çaba göstermişti.
Taliban heyeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov ile Afganistan’daki barış sürecini görüştü.
Rusya Dışişleri Bakanlığından TASS haber ajansına yapılan açıklamada, görüşme teyit edilerek “Rus tarafı ABD ile Taliban arasındaki müzakerelerin sürdürülmesinin gerekli olduğunu vurguladı. Taliban ise Washington ile diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu doğruladı” ifadesi kullanıldı.

BELİRSİZ SEÇİM

Taliban’ın 2001’de hükümetten düşmesinin ardından 4’üncüsü 28 Eylül’de gerçekleşmesi planlanan cumhurbaşkanı seçiminin barış anlaşması nedeniyle yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor. Cumhurbaşkanı Eşref Gani yaptığı her konuşmada seçimin belirlenen tarihte düzenleneceğini vurguluyor, ancak adayların henüz açıkça seçim vaatlerini halkla paylaşmayıp miting dahi düzenlemiyor.
Cumhurbaşkanı adaylarından Muhammed İbrahim Alokzay’ın seçim ofisi yetkililerinden Muhammed Ekber, ‘’Barış olursa seçim ertelenir düşüncesiyle seçim kampanyası yapma gereği duymadık” ifadesini kullandı.