Afganistan’da iki kişiden biri açlıkla karşı karşıya

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Afganistan’ın başta gıda krizi olmak üzere hızla büyük bir insani krize doğru sürüklendiği konusunda uyardı. WFP Direktörü David Beasley, Dubai’de dün yaptığı açıklamada, nakit para akışının kesildiği ve fonların dondurulduğu Afganistan’da gelecek ay nüfusun yüzde 60’tan fazlasının yeterli gıdaya erişimi olmayacağını belirtti.


Hayati tehlike altındaki 23 milyon insana kısmen besin sağlayabilmek için aylık yaklaşık 220 milyon dolara ihtiyaç olduğunu belirten Beasley, dondurulmuş fonların Dünya Gıda Programı üzerinden Afganistan’a aktarılması önerisinde bulundu. Beasley, "Ekonominin çöktüğü bir ülkede milyonlarca kişinin bu hızla ölmesinin önüne başka nasıl geçileceğini bilmiyorum" ifadelerini kullandı. BM Gıda ve Tarım Kurumu’nun Afganistan Temsilcisi Richard Trenchard da Afganistan’da tedarik zincirinin çok zor sağlandığını belirterek, "Tohumlar, tohumların yeşermesini sağlayan besinler ve hayvanları hayatta tutacak yemlere bile erişim çok zor. Ülkedeki her iki kişiden biri açlık altında" açıklaması yaptı.

MAAŞ YERİNE BUĞDAY

Taliban öncesi de iklim kriziyle birlikte tetiklenen gıda krizi, Batı ülkelerinin yardımları da kesmesiyle artık milyonlarca insanı tehdit ediyor. Taliban yönetimi ise ağır işlerde istihdam ettiği işçilerin maaşlarını para yerine buğdayla ödeyeceği bir program başlattı. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, önceki gün yaptığı açıklamada Kabil’de 11 bin 600 ton ve Herat, Celalabad, Kandahar, Mezar-ı Şerif gibi kentlerde 55 bin ton buğdayı işgücü karşılığında maaş olarak dağıtacağını açıkladı. İşçilerden kuraklıkla mücadele için su kanalları ve toplama terasları kazmalarının istendiği belirtildi.