ABD’nin desteklediği Gani’nin devlet başkanlığını kazanmasının ardından diğer aday Abdullah Abdullah ‘paralel’ bir hükümetin sinyallerini verdi, ABD sert çıktı

Afganistan’da seçimi ABD kazandı!

Resmi olmayan ilk sonuçlara göre Afganistan Devlet Başkanlığı’nı yüzde 56 oyla Eşref Gani’nin kazanması üzerine seçimin diğer adayı Abdullah Abdullah, ‘paralel’ bir hükümet kurmak için harekete geçti. İlk turda her iki adayın da yüzde 50 oy oranının üzerine çıkamadığı seçimde ikinci tur seçimleri 14 Haziran’da yapılmıştı. Seçim Komisyonu, ikinci turun sonuçlarını ‘resmi’ olmasa da açıkladı, eski Maliye Bakanı ve Dünya Bankası ekonomisti Eşraf Gani, yüzde 56 oy oranına ulaşarak Afganistan’ın yeni devlet başkanı olma yolunda önemli bir adım attı. Sonuçlara ilk itiraz devlet başkanı adayı Abdullah Abdullah’tan geldi.

Abdullah, sonucu halkın oylarına bir darbe olarak nitelerken rakibi Eşref Gani’nin aldığı 2 milyon oyun sahte olduğunu da ileri sürdü. Hatırlanacağı gibi ilk turda Abdullah oyların yüzde 45’ini alarak birinci olurken Gani yüzde 31,6’da kalmıştı. Seçim Komisyonu bu iddialar karşısında resmi sonuçların açıklanacağı 24 Temmuz’dan önce ülke genelindeki 2 bin oy sandığının yeniden incelenebileceğini iddia etti. Ayrıca Abdullah’ın başkan yardımcısı adayı Hacı Muhammed Mohakek, şeçimlerde şeffaflık taleplerinin karşılanmaması halinde halkın ‘paralel’ bir hükümet oluşturacağını öne sürdü. Seçim sonuçlarındaki bu yolsuzluk iddiaları ülkedeki tarihi etnik gerilimi  canlandırdı. Devlet başkanı adaylarından Gani, çoğunluğu oluşturan Peştunları temsil ediyor. Abdullah ise ülkenin ikinci büyük etnik grubu Tacikler’den destek görüyor.

‘PARALELE İZİN VERMEYİZ’
Afganistan’daki devlet başkanlığı seçimlerinden sonra Abdullah Abdullah’ın itirazları üzerine ABD’den apar topar bir açıklama geldi. ABD’nin Dışişleri Bakanı John Kerry, ‘paralel’ hükümet kurma çabalarını işaret ederek, “Seçim sonuçlarına saygı göstermeyip gücü illegal yollardan ele geçirmeye çalışanların karşısında olacağız. Afganistan’ın çeşitli noktalarından protestoların yanı sıra paralel bir hükümet kurma yolunda düşünceler olduğu haberleri geliyor. İllegal yollardan gücü ele geçirmeye çalışmak ABD’nin bölgedeki finansal ve güvenlik açısından sağladığı desteği geri çekmek anlamına gelir” ifadelerini kullandı. Bilindiği gibi ülkedeki yabancı askerlerin büyük bir bölümü yıl sonunda Afganistan’dan çekilecek. Öte yandan 14 Haziran’da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimine 13 buçuk milyon seçmenin 8 milyonunun katıldığı ve bu sayının beklentilerin üzerinde olduğu ifade edildi.

***

Taliban’dan bombalı saldırı: 16 ölü

Afganistan, seçim sonuçlarını tartışırken Taliban’ın üstlendiği bombalı saldırıda 16 kişinin öldüğü açıklandı. İntihar bombacısı tarafından yapıldığı öne sürülen saldırıda hayatını kaybeden 4 kişinin NATO askerleri olduğu belirtilirken 10 sivil ve 2 polis memurunun da yaşamını yitirdiği vurgulandı. Parvan Vilayeti’nde görev yapan Vali Vahid Seddiqi, yaptığı açıklamada saldırıyı Taliban’ın üstlendiğini söyledi. Bölgede görev yapan üst düzey bir Çek subayının aktardığı bilgiye göre hayatını kaybeden NATO askerlerinin Çek ordu mensupları olduğu kaydedilirken 1 Çek askerinin de ağır yaralandığı bilgisi geçildi.