Afganistan'ın batısındaki Herat vilayetinde kış mevsiminin başlangıcından bu yana sokaklarda yaşayan 45 uyuşturucu bağımlısının donarak yaşamını yitirdiği bildirildi.

Afganistan’da sokakta yaşayan 45 bağımlı donarak öldü
Fotoğraf: AA

Afganistan’da kış mevsiminin başlangıcından bu yana sokaklarda yaşayan 45 uyuşturucu bağımlısı donarak yaşamını yitirdi.

Herat Emniyet Müdürlüğü Narkotikle Mücadele Şubesi Müdürü Hayatullah Ruhani, “Soğukların başlangıcından bu yana 45 uyuşturucu bağımlısı yaşamını yitirdi. Uyuşturucu bağımlılarını toplama sürecini başlattık” dedi.

Farklı vilayetlerden gelip Herat'ta yaşamaya başlayan bağımlılarının da olduğunu belirten Ruhani, son günlerde yaklaşık 3 bin 500 bağımlının sokaklardan alınıp rehabilitasyon merkezlerine gönderildiğini ifade etti.

SOKAKLARDA YAKLAŞIK 70 BİN BAĞIMLININ BULUNDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Resmi verilere göre, Herat vilayeti genelinde çoğunluğu sokaklarda yaşayan yaklaşık 70 bin uyuşturucu bağımlısının bulunduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan, ülke genelinde aralarında uyuşturucu bağımlılarının da olduğu 24 kişinin son birkaç gün içerisinde soğuk hava nedeniyle donarak hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Afganistan'da, ekonomik kriz yüzünden kış mevsiminde odun ve kömür alamayan dar gelirli büyük bir kesim bulunuyor.

Ayrıca, kırsalda resmi kayıt tutma konusundaki eksiklik de benzeri can kayıplarının sayısının daha yüksek olduğu ihtimalini artırıyor.

YASA DIŞI YOLLARLA UYUŞTURUCU MADDE ELDE EDİLEN ÜLKELERİN BAŞINDA

Afganistan, dünyada yasa dışı yollarla uyuşturucu madde elde edilen, haşhaş ve kenevir gibi bitkilerin en fazla üretildiği ve ihraç edildiği ülkelerin başında geliyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin (UNODC) Kasım 2021'de yayımladığı rapora göre, 2020'de dünyada haşhaştan elde edilen afyonun yüzde 85'inden fazlası Afganistan'da yapılıyor

Afganistan, kenevir ekiminde de 2015-2019 yıllarında Fas'tan sonra ikinci sırada yer almıştı.

(AA)