Afganistan’dan on yedi yıldır çıkmadılar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkent Moskova’da düzenlenen yıllık basın toplantısında, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin Suriye’deki varlığının yasa dışı olduğunu ifade eden Putin, “ABD’nin Suriye’den çekilmesinin tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyorum” Yıllar önce Afganistan’dan da çekileceklerini söylemişlerdi ancak hala oradalar” dedi.

Trump’ın IŞİD karşısında zafer kazanıldığı yorumuna genel olarak katıldığını da kaydeden Putin, “Ancak örgütün yeniden toparlanma riski mevcut. Terör örgütlerinin, artık Afganistan ve civar ülkelere sızma tehlikesi de söz konusu. Kendi ülkelerine dönmeleri gibi bir risk de var. Bu da ABD, Rusya, Avrupa ve Orta Asya için tehlike oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Rus lider şöyle konuştu: “İstanbul zirvesinde Türkiye, Almanya ve Fransa ile birlikte aldığımız karar doğrultusunda Suriye anayasa komitesinin kurulması için elimizden geleni yapıyoruz. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi De Mistura’nın pozisyonu, Suriye için yeni anayasa komitesinin kurulmasını geciktirmek.”

Fransa: Askeri çekmiyoruz
Suriye’de koalisyon cephesinde yer alan Fransa, IŞİD’in “henüz haritadan silinmediğini” belirterek Fransız güçlerinin bölgede kalmaya devam edeceğini açıkladı. ABD’nin açıklamasına yanıt veren Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, “IŞİD daha önce hiç olmadığı kadar zayıfladı. Ancak IŞİD haritadan silinmedi ve kökleri de hala mevcut. Bu terör örgütünün son hücreleri de askeri olarak yenilgiye uğratılmalı” dedi.

Avrupa İlişkilerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nathalie Loiseau ise, Fransız askerinin Suriye’de kalmaya devam edeceğini açıkladı. Loiseau, “Trump’ın açıklamalarına rağmen Fransa, Suriye’deki terörle mücadeleye devam edecektir” dedi. Loiseau, “Terörle mücadele henüz bitmekten çok uzak. Savaşa devam etmek kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

Almanya: Zarar verir
Almanya, ABD’nin Suriye’den çekilme kararının IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi ve bölgesel başarıları tehlikeye atacağını söyledi. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “IŞİD geri çekilmiş olabilir ama tehlike henüz geçmedi. Trump’ın bu kararı IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi ve şimdiye kadar gerçekleştirilen başarıları tehlikeye attı” dedi. Maas ayrıca, islamcı militanlara karşı yürütülen mücadelenin uzun vadede, askeri ve sivil yollarla gerçekleştirilebileceğini söyledi.